Poluarea aerului ar putea contribui la răspândirea rezistenței la antibiotice, arată un nou studiu

de: Anca Lupescu
20 08. 2023

Rezistența la antibiotice reprezintă o amenințare tot mai mare pentru sănătatea globală. În 2019, a cauzat peste 1,27 de milioane de decese la nivel mondial – se estimează că rezistența antimicrobiană (care include rezistența bacteriilor la antibiotice) ar putea contribui la zece milioane de decese pe an până în 2050.

Omenirea, în pericol din cauza poluării

Antibioticele sunt folosite pentru tratarea infecțiilor bacteriene precum infecțiile tractului urinar și pneumoniile. Cu toate acestea, utilizarea și suprasolicitarea lor au contribuit la apariția bacteriilor care găzduiesc gene care le permit să reziste la puterea letală a antibioticelor. Acest lucru duce la infecții mult mai dificil de tratat.

Rezistența la antibiotice se răspândește în principal la oameni prin intermediul alimentelor sau a apei contaminate. Dar un studiu recent sugerează că aceasta nu este singura modalitate prin care bacteriile rezistente pot fi răspândite. Potrivit cercetătorilor din China și Marea Britanie, poluarea aerului ar putea, de asemenea, să contribuie la răspândirea rezistenței la antibiotice.

Acesta este primul studiu care evaluează pe deplin legătura dintre creșterea rezistenței la antibiotice și poluarea aerului la nivel global.

Impactul poluării aerului

Recenzia a analizat concluziile studiilor anterioare care au examinat modelele de răspândire aeriană a rezistenței la antibiotice pe parcursul a aproape două decenii. S-au analizat 12 studii de cercetare efectuate în 116 țări – inclusiv Marea Britanie, SUA, China, India și Australia. Aceste studii au estimat apariția bacteriilor rezistente la antibiotice sau a genelor în atmosferă.

Studiul a examinat în mod specific cel mai periculos tip de poluare a aerului – PM2.5. Acesta este material particulat care are un diametru de 2,5 micrometri – aproximativ 3% din diametrul unui fir de păr uman. PM2.5 nu poate fi văzut cu ochiul liber și poate fi ușor inhalat, scrie sciencealert.

Studiul a constatat că rezistența la antibiotice a crescut odată cu creșterea concentrațiilor de PM2.5 în aer. O creștere de 10% a concentrației de PM2.5 a fost asociată cu o creștere globală de 1,1% a rezistenței la antibiotice și cu 43.654 de decese cauzate de infecții bacteriene rezistente la antibiotice.

Unde sunt cele mai ridicat niveluri de rezistență la antibiotice

Studiul a raportat că cele mai ridicate niveluri de rezistență la antibiotice au fost observate în nordul Africii și vestul Asiei. Aceste zone au avut, de asemenea, cea mai gravă poluare cu PM2.5. În comparație, Europa și America de Nord – care au avut cele mai scăzute niveluri medii de poluare cu PM2.5 – au avut și niveluri mai scăzute de rezistență la antibiotice.

Studiul a mai raportat că chiar și o creștere de 1% a PM2.5 în toate regiunile a fost asociată cu o creștere a rezistenței la Klebsiella pneumoniae la multiple antibiotice – inclusiv polimixine, care reprezintă tratamentul de ultimă instanță cu antibiotice. Această bacterie se răspândește în mod obișnuit în spitale și poate cauza pneumonie, meningită și infecții ale tractului urinar.

Cu toate că Klebsiella nu se răspândește prin aer, acest lucru sugerează că poluarea aerului poate facilita, de asemenea, supraviețuirea și răspândirea bacteriilor rezistente în mediu.

Studiul arată că există o relație semnificativă între poluarea aerului și rezistența la antibiotice. Cu toate că autorii nu au prezentat dovezi de cauzalitate între cele două factori, au găsit gene de rezistență la antibiotice în ADN-ul bacteriilor secvențiate din probele de aer. Acest lucru indică faptul că PM2.5 ar putea facilita răspândirea bacteriilor și genelor rezistente la antibiotice prin aer.

Răspândirea rezistenței

Acesta nu este primul studiu care arată o legătură între poluarea aerului și rezistența la antibiotice.

S-a constatat, de asemenea, că poluarea aerului este un factor de risc pentru tuberculoza cauzată de bacteriile Mycobacterium tuberculosis. Această bacterie a dezvoltat rezistență la multiple antibiotice.

Un studiu din Hong Kong a dezvăluit, de asemenea, o asociere între expunerea la aerul liber la PM2.5 și tuberculoză. Studiul a constatat că o creștere a concentrațiilor de PM2.5 în timpul iernii a fost asociată cu o creștere de 3% a numărului de cazuri de tuberculoză în primăvara și vara următoare.