Polonia și Slovacia, primele țări NATO care trimit avioane de luptă Ucrainei

de: Anca Lupescu
16 03. 2023

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat că națiunea este pregătită să predea Ucrainei avioane de luptă MiG-29 de fabricație sovietică în zilele următoare.

Ucraina va primi avioane de luptă în curând

Update 17 martie, ora 22.35. Polonia și Slovacia sunt primele țări NATO care au declarat că vor trimite avioane de luptă în Ucraina.

Polonia va livra un prim lot de patru avioane de vânătoare-bombardament MiG-29, a anunțat joi președintele polonez Andrzej Duda.

Între timp, guvernul Slovaciei a aprobat un plan de a oferi Ucrainei flota sa de 13 avioane MiG-29 din epoca sovietică.

Premierul Eduard Heger a anunțat vineri decizia unanimă a guvernului său. Slovacia și-a imobilizat flota anul trecut și nu mai folosește avioanele.

Kievul le-a cerut în repetate rânduri aliaților săi occidentali să îi trimită avioane de luptă-bombardiere moderne, sperând să primească F-16 americane.

Decizia poloneză „nu schimbă” refuzul SUA de a face același lucru, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, după anunțul polonez.

„Nu schimbă analiza noastră. (…) Nu este pe masă”, a declarat el reporterilor, reamintind că președintele Joe Biden s-a opus public livrării de avioane de luptă Ucrainei.

Reacționând la anunțul Varșoviei, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, Iuriy Ignat, a declarat: ”

MiG-urile nu vor rezolva problemele, avem nevoie de F-16. Dar MiG-urile vor contribui la consolidarea capacităților noastre.

Update 16 martie, ora 21.15. Casa Albă a calificat drept suverană decizia Poloniei de a furniza avioane de luptă Ucrainei și i-a lăudat pe polonezi pentru că au continuat să „se descurce mai bine decât au făcut-o” în ajutorul acordat Kievului.

Dar administrația americană a subliniat că decizia Poloniei nu va avea nicio influență asupra președintelui Joe Biden, care s-a opus solicitărilor de a furniza Ucrainei avioane F-16 americane.

„Nu există nicio schimbare de opinie în ceea ce privește avioanele de luptă în acest moment”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă, John Kirby.

„Aceasta este decizia noastră suverană. Acolo ne aflăm, alte națiuni pot vorbi despre propriile” decizii.

Înainte de invazia la scară largă a Rusiei, Ucraina avea câteva zeci de MiG-29 pe care le-a moștenit în urma prăbușirii Uniunii Sovietice, dar nu este clar câte dintre ele au rămas în serviciu după mai mult de un an de lupte.

Știre inițială: Duda a precizat că forțele aeriene poloneze vor înlocui avioanele pe care le va da Kievului cu avioane FA-50 de fabricație sud-coreeană și cu avioane F-35 de fabricație americană.

„În zilele următoare vom transfera mai întâi, dacă îmi amintesc bine, patru avioane complet operaționale Ucrainei”, a declarat Duda într-o conferință de presă la Varșovia.

Transferul ar face din Polonia primul membru NATO care a livrat avioanele de luptă, în timp ce Kievul face apel la avioane de război pentru a lupta împotriva forțelor rusești.

Liderii polonezi au declarat săptămâna trecută că trimiterea avioanelor de luptă se va face doar în cadrul unei coaliții internaționale mai mari.

Slovacia s-a declarat pregătită să furnizeze și ea avioanele sale MiG-29 Kievului.

Marți, premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că Varșovia și-ar putea trimite MiG-urile în câteva săptămâni, dar nu a precizat dacă există vreo coaliție pregătită să îi urmeze exemplul.

Forțele aeriene ucrainene sunt familiarizate cu avioanele și ar putea să le piloteze imediat fără o pregătire suplimentară.

Kievul face apel la avioane de luptă

Kievul a cerut avioane de luptă pentru a-și întări puterea aeriană, pe măsură ce războiul intră în al doilea an, dar nu există încă niciun semn că Statele Unite sau Marea Britanie vor trimite avioane de luptă.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în vizitele surpriză efectuate luna trecută în Marea Britanie, Franța și Bruxelles, unde se află instituțiile Uniunii Europene, a făcut apel la echipamente militare puternice.

El a cerut Parlamentului britanic să dea Kievului „aripi pentru libertate” prin trimiterea de avioane de luptă pentru a ajuta la schimbarea cursului ofensivei rusești. Premierul britanic Rishi Sunak a declarat că „nimic nu este exclus” după ce Zelenksi a cerut avioanele.

La Paris, Zelenskyy a declarat: „Cu cât mai repede Ucraina va primi armament greu cu rază lungă de acțiune, cu cât mai repede piloții noștri vor primi avioane, cu atât mai repede această agresiune rusă va lua sfârșit și ne vom putea întoarce la pace în Europa”.

Nicio decizie în rândul aliaților din NATO

La finalul călătoriei sale la Bruxelles, Zelenski a declarat că au fost luate decizii atât la Londra, cât și la Paris, unde s-a întâlnit cu președintele francez Emmanuel Macron și cu cancelarul german Olaf Scholz. Nici liderii Uniunii Europene înșiși nu au făcut anunțuri majore.

După ce a obținut promisiuni de sute de tancuri de luptă moderne, Ucraina nu a făcut un secret din faptul că ar dori să primească avioane de luptă moderne – cum ar fi F-16 fabricate în SUA, datorită puterii lor distructive și disponibilității lor globale.

Washingtonul nu a făcut niciun comentariu cu privire la posibilitatea de a oferi avioanele de luptă Ucrainei sau de a permite altor țări să își reexporte propriile avioane F-16.