„Poate provoca daune catastrofale”. China, acuzată că a angajat un agent cibernetic de temut. Replica Beijingului – Update

de: Ana Anițoiu
25 05. 2023

China a fost acuzată de Statele Unite ale Americii și de aliații lor occidentali că a sponsorizat un agent cibernetic de temut pentru o misiune secretă și că acțiunile acestuia ar putea provoca daune catastrofale.

China se apără și acuză SUA: „Campanie de dezinformare”

Update joi, 25 mai 2023, ora 13:29. China s-a apărat în urma acuzației lansate de SUA. Beijingul a acuzat că Washingtonul și aliații săi occidentali desfășoară o „campanie de dezinformare”.

„Este clar că e vorba de o campanie de dezinformare colectivă a ţărilor din coaliţia Five Eyes, lansată de SUA în scopuri geopolitice”, a spus Mao Ning, purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez al Afacerilor Externe.

Alianţa „Five Eyes” („cinci ochi”, n.r.) este o reţea de colaborare în sfera informaţiilor formată de Australia, SUA, Canada, Marea Britanie şi Noua Zeelandă.

„După cum ştie toată lumea, alianţa Five Eyes este cea mai mare organizaţie de informaţii din lume, iar Agenţia naţională de securitate (a SUA, NSA) este cea mai mare organizaţie de pirataj informatic din lume”, a adăugat purtătoarea de cuvânt a MAE chinez.

Știrea inițială:

SUA și țări aliate, acuzație la adresa Chinei

Autoritățile din domeniul securității cibernetice din SUA, Canada, Marea Britanie, Australia și Noua Zeelandă au avertizat cu privire la activitatea unui agent cibernetic sponsorizat de autoritățile de stat din Republica Populară Chineză, un grup cunoscut ca Volt Typhoon.

„Această activitate afectează rețelele din sectoarele de infrastructură esențială din Statele Unite. Ar putea aplica aceleași tehnici (…) în întreaga lume”, arată avertismentul.

Potrivit reprezentanților Microsoft, Volt Typhoon este activ de la jumătatea anului 2021 și a vizat, printre altele, infrastructura critică de pe insula Guam, ce găzduiește o bază militară americană importantă în Oceanul Pacific. Campania cibernetică riscă „să perturbe infrastructura critică de comunicații între Statele Unite și regiunea asiatică în viitoarele crize”.

Microsoft a precizat că sunt vizate de atacuri sectoarele comunicațiilor, industrial, al utilităților, al transporturilor, al construcțiilor, maritim, guvernamental, al tehnologiei informației și al educației.

Reprezentanții companiei au mai avertizat că agentul cibernetic plătit de China are intenția de a spiona fără ca accesul său să fie detectat, pe o perioadă de timp cât mai lungă.

„Poate provoca daune într-adevăr catastrofale”

Agențiile de securitate din Occident au atras atenția asupra faptului că una dintre tacticile folosite în aceste atacuri este așa-numita „Living off the land”, în care atacatorul folosește caracteristicile și instrumentele sistemului pe care îl vizează pentru a pătrunde fără să lase urme.

„Este ceea ce aș numi o activitate cibernetică de intensitate redusă și lentă. Este ca și cum cineva ar purta o haină de camuflaj și ar avea o pușcă cu lunetă. Nu îl vezi, nu este acolo. Odată intrați, intrușii pot fura informații.

Este vorba de cineva care este hotărât, dar care nu se grăbește să intre în sisteme. Acesta poate provoca într-adevăr daune catastrofale”, a spus Alastair McGibbon, director de strategie al organizației australiene CyberCX și fost director al Centrului australian pentru securitate cibernetică.

Cine este „agentul cibernetic” angajat de China

Grupul Volt Typhoon poate folosi instrumente de administrare legitime pentru a pătrunde în sistem și a introduce scripturi sau coduri malițioase. Spre deosebire de programele malware, acestea sunt mai greu de detectat.

Directorul Agenției americane pentru securitatea cibernetică și a infrastructurii, Jen Easterly, a spus că prin cazul Volt Typhoon, China demonstrează că folosește mijloace foarte sofisticate pentru a viza infrastructurile esențiale ale Statelor Unite ale Americii.

China nu a reacționat la această acuzație. Însă, Beijingul a negat de mai multe ori efectuarea sau sponsorizarea atacurilor cibernetice, acuzând la rândul său Statele Unite ale Americii de cyber-spionaj împotriva sa.