Plantele simt stresul aproape la fel ca noi și „plâng” atunci când suferă: descoperirea oamenilor de știință

de: Iulia Kelt
03 04. 2023

Dacă ai plante acasă – și există șanse reale să ai – s-ar putea să nu fii conștient de faptul că, în ciuda aparențelor, acestea sunt mai „umane” decât ți-ai putea închipui.

Noile cercetări au arătat că plantele sunt capabile să producă ultrasunete care depășesc raza de acțiune a urechii umane, iar aceste semnale de suferință transmit informații despre starea lor de sănătate.

Ce au concluzionat oamenii de știință

„Din studiile anterioare știm că vibrometrele atașate plantelor înregistrează vibrațiile”, a spus profesorul Lilach Hadany, om de știință la Școala de Științe a Plantelor și Securitatea Alimentară, de la Facultatea de Științe ale Vieții Wise.

Studiul a folosit diferite specii de plante, supunându-le la deshidratare pentru a vedea dacă acest lucru le-a influențat existența.

Ulterior, plantele au fost plasate într-o cutie acustică lângă microfoane cu ultrasunete capabile să detecteze și să înregistreze sunetul la frecvențe la 20-250 kiloherți. Trebuie menționat că frecvența maximă detectată de un adult uman este de aproximativ 16 kiloherți.

Plantele au emis sunete la frecvențe cuprinse între 40 și 80 de kiloherți, cu mult peste ceea ce poate detecta urechea umană adultă.

Concluzia este una destul de clară: plantele neîngrijite din casa ta sunt capabile să-și exprime „sentimentele”, chiar dacă tu nu le auzi.

„În acest studiu am rezolvat o controversă științifică foarte veche: am demonstrat că plantele emit sunete. Descoperirile sugerează că lumea din jurul nostru este plină de sunete făcute de plante și că acestea conțin informații, de exemplu despre deficitul de apă sau eventualele răni” a continuat Hadany.

„Presupunem că în natură sunetele emise de plante sunt detectate de creaturi din apropiere, cum ar fi liliecii, rozătoarele, diverse insecte și, posibil, de asemenea, alte plante, care pot auzi frecvențele înalte și pot obține informații relevante”, s-a menționat, de asemenea.

În mod absolut evident, o astfel de informație ne poate schimba percepția pe care o avem asupra plantelor și, de ce nu, ne poate sensibiliza în ceea ce le privește.