Pinguini conservați de 5.000 de ani, găsiți în Antarctica. Cum au fost descoperiți, ce spun oamenii de știință

de: Gabriel Peneș
19 10. 2023

De-a lungul țărmurilor înghețate ale Antarcticii, oamenii de știință au dat peste rămășițe de pinguini conservați de 5.000 de ani, care au rămas remarcabil de proaspete datorită condițiilor răcoroase. Unele dintre aceste „mumii” de pinguini ar putea data cu secole înainte ca egiptenii antici să înceapă practicarea mumificării prin îmbălsămare.

Cum s-au păstrat atât de bine

Nu în fiecare zi găsești pinguini conservați de 5.000 de ani, dinainte ca procesul de îmbălsămare să fie descoperită și aplicată de egiptenii antici.

În 2016, în jurul Capului Irizar, un cap stâncos de-a lungul Mării Ross, în estul Antarcticii, au fost descoperite mai multe „cimitire” antice de pinguini.

Împreună cu oasele și penele de păsări din specia pinguinilor Adelie, cercetătorii au dat peste mai multe carcase ieșite din zăpada ce se topea și care „păreau a fi proaspete”.

Citește și: O colonie „secretă” de pinguini imperiali, „dată de gol” de niște imagini trase de un satelit

Priveliștea a fost destul de surprinzătoare, deoarece nu au existat înregistrări ale unei colonii active de pinguini în această regiune, de când a fost descoperită pentru prima dată de Robert Falcon Scott și echipa sa de exploratori, la începutul secolului al XX-lea.

Unde au fost găsiți pinguini conservați de 5.000 de ani

Datarea cu radiocarbon a rămășițelor a relevat ulterior că aceste carcase erau extrem de vechi, în ciuda aspectului lor tineresc, datând din trei perioade, cea mai veche fiind de acum 5.000 de ani, iar cea mai recentă din urmă cu 800 de ani.

Corpurile de pinguini conservați de 5.000 de ani  au fost transformate efectiv în mumii naturale, datorită temperaturilor sub zero ce au împiedicat microorganismele să descompună corpurile.

Citește și: Un pinguin preistoric cântărește aproape cât o gorilă: ce au descoperit cercetătorii

„În toți anii în care am făcut aceste cercetări în Antarctica, nu am văzut niciodată un loc ca acesta”, a declarat profesorul Steven Emslie, paleoecolog la Universitatea din Carolina de Nord Wilmington, într-un comunicat.

„Am excavat în trei dintre aceste grămezi, folosind metode similare cu arheologii, pentru a recupera țesuturi conservate de os de pinguin, pene și coajă de ou, precum și părți dure de pradă din guano (oase de pește, otoliți). Solul era foarte uscat și prăfuit, așa cum am găsit și în alte situri foarte vechi la care am lucrat în Marea Ross și avea, de asemenea, rămășițe abundente de pinguini”, a adăugat Emslie.

Ce spun oamenii de știință

Ultima dată când situl a fost ocupat de pinguini se leagă perfect de perioada dintre perioada caldă medievală (800–1300 d.Hr.) și debutul Micii Epoci de Gheață (1300 d.Hr.), când temperaturile medii de vară la suprafață erau în jur de –2 grade Celsius, mai rece decât este astăzi în zona Mării Ross.

Profesorul Emslie crede că temperaturile mai reci au favorizat, probabil, acoperirea regiunii cu zăpadă groasă și gheață, făcând clima prea aspră pentru ca o colonie de pinguini activă să prospere.

Principalul motiv pentru care mumiile de pinguini ies în prezent din pământ este creșterea temperaturilor, fenomen asociat cu schimbările climatice.

Citește și: Fenomenul din Antarctica care ne va afecta pe toți. Situația este mai gravă decât se credea

Temperatura anuală a acestei regiuni din apropierea Mării Ross a crescut cu până la 2 grade Celsius, din anii 1980, ducând la o pierdere uriașă de gheață ce dezvăluie relicve din vremuri trecute.

O problemă similară are loc și în cealaltă parte a planetei, în Arctica, o regiune a lumii care se încălzește de trei ori mai repede decât media globală. Ca urmare a dezghețului permafrostului, apar tot felul de lucruri din trecutul îndepărtat, inclusiv agenți patogeni periculoși, dar și creaturi înghețate.