Picturile egiptene de acum 3.000 de ani care ascund un mare secret. Detaliile ascunse care au ieșit la iveală
Cercetătorii care folosesc o tehnică de ultimă generație au descoperit detalii ascunse în două picturi egiptene antice din Necropola Tebană, în apropiere de Nil, care datează de peste 3.000 de ani.
Detalii ascunse în două picturi egiptene
Picturile se află în interiorul mormintelor, în capelele în care oamenii se puteau aduna pentru a comemora morții.
Cu ajutorul tehnologiei portabile de imagistică chimică, cercetătorii au identificat modificări făcute de artiști care sunt rare în picturile egiptene, despre care se crede în mod obișnuit că sunt produsul unor fluxuri de lucru foarte formalizate.
Studiul încearcă, de asemenea, să răstoarne tradiția în egiptologie, deoarece analiza a fost efectuată în morminte cu dispozitive portabile avansate, în timp ce majoritatea studiilor sunt efectuate în mod tradițional în muzee sau laboratoare.
„Ceea ce este nou este modul în care încercăm să folosim aceste instrumente”, a declarat Philippe Martinez, egiptolog la Universitatea Sorbona din Paris și autor principal al studiului publicat miercuri în revista PLOS ONE.
Tehnologia de imagistică chimică implică fluorescența cu raze X. Razele X, care sunt utilizate mai frecvent pentru verificarea fracturilor, creează o hartă a suprafeței picturii până la nivel molecular, inclusiv a proprietăților sale chimice, scrie CNN.
Un alt proces, imagistica hiperspectrală, analizează pictura pe mai multe lungimi de undă, cum ar fi ultraviolete sau infraroșii, dezvăluind mai mult decât este vizibil pentru ochiul uman.
Tehnologia digitală a fost utilizată în două morminte care datează ambele din perioada Ramesside (1292 î.Hr. – 1075 î.Hr.) din Egiptul antic.
Ce s-a descoperit la cele două picturi egiptene
Prima pictură din studiu se află în capela mormântului lui Menna, un oficial care a servit sub faraonul Amenhotep al III-lea. Lucrarea este considerată „apogeul picturii egiptene antice”, se arată în studiu, iar alterarea care a fost observată este în prezent vizibilă cu ochiul liber – posibil ca urmare a alterării chimice de-a lungul timpului -, dar era ascunsă când pictura era nouă.
„Menna este un pic ca Mona Lisa a Egiptului”, a spus Martinez. „Este unul dintre cele mai bune morminte, cunoscut de 200 de ani, foarte bine conservat”.
Într-o scenă, Menna și soția sa îl adoră pe Osiris, unul dintre cei mai importanți zei ai Egiptului antic, iar Menna își ridică mâinile în fața feței. O a treia mână, însă, este ascunsă sub stratul alb de fundal, ceea ce face clar că figura a fost retușată.
„Știam deja că este acolo. Avem o imagine foarte clară a brațului secundar care a fost modificat ulterior. Dar nu putem spune când a fost schimbat și nici măcar de ce a fost schimbat”, a declarat Martinez
„Lucrul interesant este că, chiar dacă a fost văzută doar ca o greșeală care trebuie corectată, modul în care este corectată diferă foarte, foarte puternic de original.
Fie proprietarul mormântului, fie grupul de artiști, fie cel care a dirijat procesul, a văzut acest lucru ca fiind ceva greșit, dar a fost corectat cu materiale și mijloace artistice care arată un proces de gândire complet diferit.”
Acest mic detaliu ar putea sugera noi indicii despre procesul de pictură. În timp ce în general se crede că decorațiunile de mormânt sunt opera mai multor persoane care lucrează în paralel, aceste modificări deschid posibilitatea ca picturile să fi fost realizate în schimb de grupuri diferite, în sesiuni diferite, notează studiul.