Persoanele care nu vor mai plăti impozit pe venit. Klaus Iohannis tocmai a semnat legea

de: Antonia Iacobescu
01 04. 2023

Zilele trecute, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat lege care prevede scutirea de impozit pe venit, de contribuţii de asigurări sociale şi contribuţii de sănătate pentru nomazii digitali care îndeplinesc condiţia de a fi prezenţi pe teritoriul României. Aceștia trebuie să stea o perioadă de 183 de zile, într-un interval de 12 luni consecutive. Iată toate detaliile!

Care sunt persoanele care vor fi scutite de impozitul pe venit

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat legea care permite nomazilor digitali să fie scutiți de plata impozitului pe venit. Dacă nu știați până acum, un nomad digital este acea persoană care își câștigă venitul lucrând online, fie pentru anumite companii, fie ca freelancer, de oriunde din lume.

Conform unui sondaj realizat de Digital Nomad Index, România se află pe locul 3 în rândul țărilor cele mai atractive pentru nomazii digitali. Și asta pentru că țara noastră are o viteză crescută la internet și chirii mici.

Așadar, șeful statului a semnat actul normativ care modifică Codul fiscal, stabilind regimul fiscal aplicabil nomazilor digitali. Drept urmare, „nomazii digitali prezenţi pe teritoriul României pentru o perioadă sau mai multe perioade care nu depăşesc 183 de zile pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat”.

Pe deasupra, nu vor fi impozabile în România veniturile din salarii sau asimilate salariilor obţinute de persoana fizică cu statut de nomad digital din activitatea desfăşurată prin utilizarea tehnologiei informaţiei şi comunicaţii, la distanţă.

Beneficiile aduse de nomazii digitali României

Dianei Buzoianu, unul dintre inițiatorii proiectului de lege, a mărturisit că nomazii aduc României resurse financiare importante pentru economia națională. Drept exemplu, dacă țara noastră ar atrage an de an în jur 2.000 de nomazi digitali, care ar cheltui în medie 2.000 de euro pe lună, asta ar însemna peste 50 de milioane de euro pentru economia naţională, la finalul unui an.

„Prin prezenţa cât mai multor nomazi digitali în România, ţara noastră va beneficia de mai multe resurse financiare aduse direct în economie. Pandemia a accelerat fenomenul lucrului de la distanţă şi tot mai multe ţări au adoptat sau urmează să adopte facilităţi fiscale pentru a-i atrage pe lucrătorii de la distanţă.

Portugalia a aprobat recent o viză specială pentru lucrătorii digitali şi facilităţile îi atrag pe nomazii digitali atât în oraşe precum Lisabona şi Porto, cât şi pe insula Madeira, unde a fost înfiinţat un sat nomad digital. Croaţia a fost printre primele state care au introdus facilităţi fiscale pentru nomazii digitali. Ţări precum Germania, Spania, Grecia, Costa Rica, Mexic sau Indonezia au aprobat astfel de facilităţi. Nomazii digitali pot relansa comunităţi aflate în dificultate, precum Serendiz din Spania, o localitate spaniolă aproape abandonată.Localitatea a fost readusă la viaţă după ce doi antreprenori au înfiinţat un centru pentru nomazii digitali.”, a explicat Maria Gabriela Horga.