Afacerea cu care au dat lovitura în România, era imposibil până acum. Totul pleacă de la încălzirea globală și generează sume fabuloase

de: Ana Anițoiu
28 08. 2023

O afacere a început să fie de succes în România, deși era imposibil până acum. Totul pornește de la încălzirea globală, iar sumele ce au început să fie câștigate sunt fabuloase.

Afacere de succes în România

Mai exact, încălzirea globală a făcut ca pepenii să se coacă repede lângă Gherla, pe malul Someşului Mic. Un agricultor a ales să planteze pepeni în locul porumbului pe care îl cultivau părinţii lui.

”Nu crede toată lumea. Trebuie să-i aducem în câmp ca să creadă. La noi gustul contează. Pe asta ne bazăm, pe gust. E proaspătă. O culegem dimineaţa şi o scoatem la tarabă, o vindem direct de aici”, a spus agricultorul Alin Fericean.

Fermierii susțin că cei care gustă pepenii din Ardeal nu mai vor să cumpere altceva. Producătorii locali mizează pe dulceața acestora și pe faptul că practică prețuri mai mici față de prețurile pepenilor aduși de la mare distanță.

„Pe judeţul Cluj, preţul mediu pe piaţă n-a scăzut în anul acesta sub trei lei. 3 lei 50, 4 lei. E clar că e o cultură rentabilă”, a spus purtătorul de cuvânt al Direcției Agricole Cluj, Silvia Hicea, potrivit observatornews.ro.

Motivul pentru care pepenii se coc mai repede în Transilvania

Timpul de coacere a pepenilor din Transilvania este mai scurt deoarece în această zonă a țării nu este o secetă atât de aspră ca în zonele tradiționale din sud, unde se cultivă pepeni.

De exemplu, un pepene cultivat în Transilvania a ajuns la maturitate în 70 de zile, spre deosebire de unul cultivat în sudul țării, care ar mai fi avut nevoie de încă cel puțin o lună pentru a se coace.

De altfel, pe fondul schimbărilor climatice apar culturi exotice în Transilvania. De exemplu, a fost plantat kiwi în curtea mănăstirii din Feleacu, la câţiva kilometri de Cluj-Napoca. Preotul Sabin Făgăraş se ocupă de o livadă întreagă de fructe exotice.

Iernile blânde din ultimii ani şi verile tropicale înlocuiesc livezile de meri cu cele de kiwi. În Banat, Dobrogea şi Crişana, devin populare culturile de curmale, kaki, rodie şi smochine.

”Zilele călduroase erau o excepţie înainte de anul 2000, iar acum devin tot mai numeroase. În ultimele zece zile, de exemplu, au fost temperaturi de peste 30 de grade Celsius în zonele joase ale judeţului, iar weekendul va fi canicular.”, a spus meteorologul Simona Căpşună.