Pensionarii, tot mai interesați de o țară în care să se stabilească. Destinația aleasă de mulți dintre ei

de: Ana Anițoiu
16 08. 2023

Pensionarii sunt tot mai interesați de o țară în care să se stabilească după ce ies din câmpul muncii. Mulți dintre ei aleg o nouă destinație în detrimentul unei alte locații pe care obișnuiau să o prefere în trecut.

Țara în care se stabilesc tot mai mulți pensionari

Anterior, numeroși pensionari alegeau să se retragă în Spania. Însă, de ceva vreme, tot mai mulți aleg o altă destinație. Mai exact, regiunea lacului Balaton din Ungaria. Această alegere câștigă teren în fața anumitor regiuni din Spania, cum ar fi Costa Brava, după cum relatează publicația spaniolă ABC.

Afluxul de pensionari germani care se relochează în Ungaria a crescut cu 25%. Lacul Balaton și împrejurimile sale au fost descrise drept un ”paradis proaspăt pentru pensionarii conservatori”.

Această schimbare în preferințele pensionarilor are o semnificație, mai ales în Spania, pentru că pensionarii germani au preferat în mod istoric Costa Brava, o zonă de coastă situată în nord-estul țării.

Preferința lor pare să se îndrepte spre Lacul Balaton și zonele din jur pentru anii de pensionare. Mulți dintre pensionarii intervievați și-au justificat hotărârea pe baza capacității lor de a duce o viață confortabilă cu pensiile germane.

Motivul pentru care pensionarii aleg această destinație

O pensionară care trăieşte în prezent la Zánka, judeţul Veszprém, înpreună cu soţul ei, a spus că din pensiile lor, după o viață de muncă, nu ar fi putut avea un trai decent în Germania.

”La Palatinat (Germania de Vest, Renania, n.r.) am devenit săraci după o viaţă de muncă, însă aici trăim confortabil din pensia noastră de 1.400 de euro”, a mai rspus pensionara, menţionând că preţul scăzut al locuinţei a fost decisiv pentru ei.

Numărul total al pensionarilor germani care locuiesc în Ungaria a crescut cu un sfert, în doar câțiva ani. Un raport făcut de Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) a evidențiat faptul că orașele Keszthely și Marcali, cuibărite în jurul regiunii Balaton, au devenit foarte populare în rândul acestora.

Același raport mai arată că acești pensionari germani au inițiat grupuri locale în aproximativ 20 de localități din zona Balaton. În plus, numărul pensionarilor germani care cer pensii în Ungaria a depășit 14.700, marcând o creștere considerabilă față de cifra de 11.700 ce a fost înregistrată în urmă cu cinci ani.