Pensii majorate în România și de 100 de ori, dar nu pentru ”muritori”: lovitura momentului pentru milioane de pensionari
Sistemul de pensii din România este împărțit între pensiile pe contributivitate și cele speciale care, de cele mai multe ori, nu doar că nu au nicio legătură cu taxele și impozitele plătite la stat, dar sunt semnificativ mai mari decât salariul din perioada de activitate. Partea ciudată este că cele din urmă par să fie majorate semnificativ mai des.
Oana Țoiu este deputat USR și, din această poziție, a atras atenția asupra faptului că s-au mărit pensiile speciale în perioada guvernării PNL – PSD de 100 de ori mai mult decât pensiile contributive. Anunțul ei este menit să funcționeze ca un avertisment pe marginea faptului că, sub nicio formă, autoritățile din frunte Guvernului nu intenționează să desființeze pensiile speciale, un jalon important din PNRR.
Nu ajută nici faptul că tentativa de a elimina măcar o parte din pensiile speciale este acum ținută în pioneze de Curtea Constituțională a României care tocmai a amânat o decizie pe marginea subiectului. În acest context, Oana Țoiu insistă că există ”un risc mare” să pierdem bani din PNRR pentru că „până la decizia Curții Constituționale, nu poate fi considerat îndeplinit jalonul”, iar „noi am spus asta și în Parlament, aceste două legi sunt cu prevederi neconstituționale, deci există probabilitate mare ca Curtea Constituțională să le trimită înapoi în Parlament.”
Ce se întâmplă cu pensiile speciale
„De aceea, ar fi fost absolut necesar ca această decizie să fie luată astăzi sau chiar și mai devreme, dacă ar fi setat un termen mai rapid, pentru a putea convoca Parlamentul în sesiune extraordinară să reparăm greșelile din aceste legi pe care le-a făcut coaliția de guvernare PSD-PNL. Legea pensiilor speciale este o lege care oricum le prelungește până în anul 2043, deci este puțin probabil ca ea să fie și constituțională, și în acord cu prevederile cerute de Comisia Europeană astfel încât să considere jalonul îndeplinit.
Ce are acest jalon ca intenție principală? Echilibrarea bugetului. Avem un deficit de peste 12 miliarde la fondul de pensii contributive și atunci nu pot să mai existe aceste uriașe discrepanțe privind vechimea, vârsta de pensionare sau cuantumul pensiei între diversele categorii. Ca să vă dau un exemplu concret, creșterea pensiei speciale în acest an de guvernare PSD-PNL a fost de 100 de ori mai mare decât creșterea pensiei contributive”, a explicat deputatul USR.