Pensii mai mici cu până la 30% în România, subiect de avertisment de la BNR. Detaliul ”ascuns” în noul Cod Fiscal

de: Alexandru Puiu
10 11. 2023

Guvernul României, prin noul Cod Fiscal, a încercat să aducă mai mulți bani la bugetul de stat și să acopere deficitul. Din păcate, acești bani vin aproape exclusiv de la antreprenori, în timp ce mulți angajați trăiesc cu iluzia că sunt imuni la măsurile adoptate. Unii sunt convinși că vor câștiga chiar mai mulți bani.

Conform legislației fiscale actualizate în România, lucrătorii din IT nu mai au obligația să contribuie la pilonul II de pensii private ”obligatorii”. Același lucru se întâmplă și în construcții. Respectivii angajați trebuie să facă un efort, să depună o cerere, să completeze niște formulare dacă vor să renunțe la o parte din salariu pentru a-și mări șansele unui trai decent la bătrânețe. Din păcate, cei mai mulți nu o vor face, iar consecințele nu sunt deloc neglijabile, după cum se arată într-un avertisment al lui Cristian Popa, membru al Consiliului de Administrație BNR.

Citește și: Cât ne costă pensiile din România, majorările din 2024. Calculul făcut de Banca Mondială care ar trebui să te îngrijoreze

Bani mai puțini la bătrânețe pentru milioane de români

Dacă nu se ambiționează să cotizeze la Pilonul II de pensii private, iar pauza va fi una semnificativ, după 5 ani de muncă, IT-iștii se vor trezi cu o pensie mai mică cu 17% la bătrânețe. Angajații din construcții vor avea o pensie privată ”obligatorie” cu 30% mai mică. Aceasta este concluzia trasă de Cristian Popa de la Banca Națională a României.

„Este total trist că un milion de români nu mai contribuie la pilonul II de pensie. Am câteva cifre, simulări despre ce înseamnă această oprire. Din punct de vedere legal ei sunt doar temporar scoşi până în 2028. IT-istul cu pilon II care a oprit 5 ani, până în 2028, va avea o pensie cu 17% mai mică. Este o simulare cu date conservatoare.

Lucrătorul în construcţii cu pilonul II oprit pentru 10 ani, pentru că ei îl au deja oprit de ceva ani, va avea o pensie cu aproximativ 30% mai mică. Lucrătorul în agricultură, similar cu cel din industria alimentară, va avea o pensie privată cu aproximativ 23% mai mică. Din păcate acestea sunt pierderi care nu mai revin pentru cei care nu contribuie în această perioadă”, a spus Cristian Popa, la evenimentul ce a marcat aniversarea primilor 15 ani de activitate a Pilonului II de pensii private obligatorii în România.

Citește și: Mesajul dimineții de la BNR despre Pilonul II de pensii, fondurile de pensii private. Când a început totul, conform lui Isărescu

Pilonul II de pensii private ar trebui să rămână obligatoriu pentru toți angajații

În teorie, cotizarea la Pilonul II de pensii private este obligatorie pentru toți angajații din România, așa este de mult timp. Pilonul III de pensii private este opțional și doar doritorii trebuie să cotizeze la un astfel de fond. Guvernul Ciolacu a decis însă să transforme și Pilonul II de pensii într-unul opțional, pentru a crea iluzia unui beneficiu financiar la momentul de față. Decizia este una cu atât mai ciudată cu cât semnalele din piață că sistemul de pensii de stat nu este sustenabil pe termen lung sunt din ce în ce mai agresive, iar pensiile private ar fi reprezentat o șansă în plus pentru un trai civilizat la o vârstă avansată la care nu mai poți sau nu mai vrei să muncești.

„Soluţia pentru asigurarea unui sistem sustenabil de pensii este conversia graduală către un sistem finanţat de pensii (Pilonii II şi III), care este în măsură să asigure atât echitate pentru contributori cât şi randamente real pozitive pentru banii astfel economisiţi de ei”, a atras atenția Adrian Codirlaşu în urmă cu ceva timp, vicepreședintele CFA România, vizavi de importanța păstrării contribuțiilor la Pilonul II.