Patronii de firme românești, băgați în groază de noul Cod fiscal: riscăm mult, avertizează oamenii de afaceri

de: Alexandru Puiu
15 07. 2023

Noile modificări fiscale pe care le pregătește Guvernul stârnesc îngrijorarea oamenilor de afaceri.

Într-un apel proaspăt lansat de Camera de Comerț Americană în România (AmCham România), i se cere Guvernului atenție sporită. Oamenii de afaceri sunt conștienți de faptul că această perioadă dificilă impune adoptarea unor măsuri, însă își doresc atât predictibilitate, cât și maturitate din partea factorilor de decizie, astfel încât să se urmărească un progres economic pe termen lung, sustenabil și sănătos, nu o victorie financiară pe termen scurt.

„Comunitatea de afaceri înțelege urgența intensificării eforturilor de consolidare a măsurilor fiscal-bugetare pentru îndeplinirea țintei de deficit bugetar și necesitatea corectării abaterilor care generează costuri de oportunitate pentru România, culminând cu pericolul suspendării fondurilor europene.

Planul Național de Recuperare și Reziliență (PNRR) este principalul, dacă nu singurul, stimulent nu numai pentru evitarea recesiunii economice, ci și pentru creșterea economică durabilă. Prin urmare, nu ne putem permite riscul de a compromite absorbția unor astfel de fonduri”, au transmis afaceriștii.

De ce sunt speriați afaceriștii de schimbările fiscale pe care le pregătește Guvernul

În continuarea expunerii lor, aceștia punctează faptul că, așa cum s-a mai întâmplat în trecut, și acum sunt îngrijorați „că măsurile implementate în grabă și insuficient analizate, deși generează venituri bugetare pe termen scurt, pot avea efecte negative directe sau secundare pe termen mediu și lung, inclusiv asupra creșterii economice. Cu alte cuvinte, să nu sacrificăm creșterea economică pe termen lung pentru câștiguri pe termen scurt”.

„Reiterăm sprijinul comunității noastre de afaceri pentru un sistem fiscal echitabil și stimulativ și pentru eliminarea tuturor lacunelor de optimizare fiscală care lasă loc pentru abuz. Evitarea impactului negativ asupra creșterii economice, maximizarea colectării impozitelor, stimularea investițiilor și crearea sinergiei între strategia de dezvoltare economică și politica fiscală sunt de cea mai mare importanță.

Înțelegem din spațiul public că diverse scenarii de măsuri și politici fiscale sunt în analiză la nivel guvernamental, precum și consultări cu Comisia Europeană. Cu toate acestea, ca întotdeauna, solicităm un dialog transparent cu comunitatea de afaceri înainte de a lua o decizie finală, deoarece dorim să facem parte din soluție”, au mai punctat ei.