Căminele groazei din România. Cum a scăpat patroana unui azil ilegal din Prahova de închisoare, după 9 ani de cercetări. Era acuzată că ținea bătrânii legați de pat și în condiții inumane

de: Denisa Dudescu
06 07. 2023

Dosarul căminelor groazei de lângă București nu este unul singular în România. În 2013 un caz similar a fost descoperit în Prahova, unde polițiștii au descoperit că la azilul din Păulești oamenii erau tratați în cele mai cumplite moduri: erau legați de pat, plini de răni și lăsați fără mâncare. Corneliei Zidaru, patroana căminului ilegal de bătrâni de la Păuleşti, acuzată de instigare la lipsire de libertate în mod ilegal, şi o angajată acesteia au scăpat de închisoare după ce faptele s-au prescris.

Azilul groazei din Prahova

Cornelia Zidaru a fost trimisă în judecată de procurorii prahoveni pe 21 septembrie 2022, asta deși autoritățile au început verificările la azilul pe care îl patrona în 2013.

Controlul în azilul din comuna prahoveană Păulești a avut loc la sfârșitul anului 2013, după mai multe reclamații venite din partea rudelor bătrânilor, scrie Ziarul Incomod. Atunci autoritățile prahovene au descins la Păulești, într-o casă insalubră unde erau înghesuiți bătrânii bolnavi, abandonați de familiile lor.

Unii dintre oamenii internați în azilul respectiv aveau afecțiuni neuropsihice și au fost găsiți în condiții inumane: erau plini de răni și legați de pat.

Oamenii stăteau înghesuiți în camerele mici și mucegăite.  Viața unora dintre bătrâni a fost pusă în pericol, a declarat atunci directorul medical al Spitalului Municipal Câmpina, unde au ajuns câțiva dintre ei. 

”S-au făcut determinări de amoniac, din cauza mirosului de urină pătrunzător și s-au găsit depășiri mari, de chiar șapte ori ale concentrației maxime admise”, declara la momentul anchetei Adela Tifan, inspector DSP Prahova.

Serviciul Județean de Ambulanță Prahova a fost chemat de urgență atunci pentru a prelua bătrânii care au fost internați imediat în spitale din județ, la Câmpina și la Ploiești, unii în stare critică.

„Probatoriul administrat până la acest moment a evidenţiat faptul că, în incinta imobilelor, mai multe persoane vârstnice sunt ţinute în condiţii ce le pot afecta sănătatea, viaţa ori integritatea corporală, unele dintre ele prezentând multiple echimoze, iar altele fiind legate de pat, toate sub paravanul unor cămine de bătrâni private ce funcţionează ilegal”, se preciza într-un comunicat transmis, la acel moment, de Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti.

  • La un cămin din Păuleşti au fost găsiţi 31 de bătrâni care erau ţinuţi în condiţii insalubre, iar la un cămin similar din Ploieşti au fost depistaţi trei vârstnici tot în condiţii insalubre.

Anchetatorii spuneau la momentul declanșării cercetărilor că unii dintre vârstnici erau ținuți acolo împotriva voinței lor, iar de alții rudele nu se mai interesau deloc.

Ancheta a durat 9 ani. Faptele s-au prescris

Femeia care deținea azilul numit ”Casă de Odihnă și Refacere Bătrâni” încasa de la aparținători suma de 200 de lei.

Cornelia Zidaru a fost deferită justiției în acest dosar doar pentru instigare la lipsire de libertate în mod ilegal. Alături de ea a mai fost trimisă în judecată și Gabriela Ion, angajata azilului, acuzată de lipsire de libertate în mod ilegal.

Judecătoria Ploieşti a decis pe 27 februarie 2023  încetarea procesului penal împotriva patroanei azilului și angajatei sale „ca urmare a intervenţiei prescripţiei răspunderii penale”.

Cornelia Zidaru, patroana unui cămin ilegal de bătrâni care funcţiona în comuna prahoveană Păuleşti. Sursa foto: Necenzuratph

Azilul respectiv funcționa ilegal, după ce în 2011 a fost închis după un control al Comisariatului pentru Protecţia Consumatorului. Instituția fusese sesizată atunci de o femeie care a reclamat că tatăl ei, internat în acea unitate, a fost la un pas de moarte. Tot atunci a fost dată și o amendă de 60.000 de lei pentru condiții insalubre.

Patroana centrelor vizate de anchetă din Ilfov, cercetată sub control judiciar

Una dintre patroanele centrelor din Ilfov a fost plasată sub control judiciar. Aceasta este și însărcinată. Documentele intrate în posesia jurnaliștilor de la CIM și Buletin de București au arătat că, în luna decembrie a anului 2020, dintr-un total de 34 de beneficiari ai unuia dintre centrele administrate de Dumitra, cinci au murit. Soțul acesteia fost polițist la IPJ Ilfov administra unul dintre centre.

Patru persoane au fost plasate în arest preventiv şi 11 în arest la domiciliu, în dosarul căminelor groazei. Decizia a fost luată de Tribunalul București și nu este definitivă.