„Pașaportul bateriei”: cum urmează să funcționeze și ce presupune certificarea bateriei mașinii electrice

de: Andrei Tilimpea
20 01. 2023

Bateriile și materiile lor prime devin cea mai importantă parte a unei mașini.

Există mai multe probleme legate de aceasta, cum ar fi deficitul și cât de durabilă este extracția și tratarea acestor materiale. Totuși, Global Battery Alliance (GBA) a abordat cel puțin un aspect al acestor probleme cu pașaportul pentru baterii. Ideea a avut dovada conceptului dezvăluit la Forumul Economic Mondial de la Davos. Alianța combină companii precum CATL și LG Energy Solution, Tesla și Grupul Volkswagen, în afară de BASF și alte câteva întreprinderi bazate pe celule litiu-ion.

Având în vedere că ar putea fi, de asemenea, implicată și exploatarea copiilor prin muncă, dar și alte încălcări ale drepturilor omului, UNICEF este, de asemenea, implicată.

GBA definește pașaportul bateriei ca „un geamăn digital al unei baterii fizice care transmite informații despre toate cerințele aplicabile de durabilitate și ciclul de viață, bazate pe o definiție cuprinzătoare a unei baterii durabile”. Vorbind astfel, se pare că Battery Passport este un token non-fungible (NFT), dar nu asta este ideea: este mai simplu și mai complex în același timp.

Simplu deoarece constă dintr-o bază de date digitală despre fiecare acumulator. Această bază de date oferă acumulatorului un număr de identitate, un cod de bare și un cod QR. Oricine verifică această bază de date învață de unde au fost extrase și rafinate materiile prime pentru fiecare celulă, unde au fost fabricate celulele și unde au fost adunate pentru a forma acumulatorul. Toți membrii GBA trebuie să alimenteze această bază de date.

Entitatea se angajează să analizeze datele și să determine modul în care acestea influențează mediul și societatea. Rezultatele ar trebui să ajute la îmbunătățirea calității individuale a bateriei și a performanței generale a industriei. Și aici vine cea mai interesantă parte a pașaportului bateriei.

Spre deosebire de NFT, nu are o valoare monetară în sine

Cu alte cuvinte, doar acele pachete de baterii care respectă toate cerințele de calitate de la GBA primesc sigiliul de calitate. Companiile care livrează aceste pachete de baterii sunt, de asemenea, recunoscute în proces.

Un exemplu bun este Euro NCAP. Când s-a ocupat exclusiv de aspecte biomecanice, și-a construit o reputație pentru a evalua cât de sigure erau vehiculele. Orice vehicul cu cinci stele era considerat cel mai sigur dintre concurenții săi. Cu „calculatoare pe roți”, lucrurile sunt mult mai complicate pentru organizația de siguranță. În ciuda acestui fapt, sigiliul Euro NCAP are în continuare un efect pozitiv asupra reputației unei mașini. Asta vrea să reproducă pașaportul bateriei de la GBA.

Dovada conceptului prezentată la Davos intenționează să arate „cum, punând aceste date în mâinile utilizatorilor finali, pașaportul le va permite clienților să ia decizii de cumpărare mai informate și să conducă la practici sustenabile de aprovizionare, procesare și producție în industrie.”

Pașaportul bateriilor va fi obligatoriu în UE în 2026. Din păcate, GBA nu a abordat modul în care intenționează să abordeze un aspect crucial al durabilității cu bateriile: înlocuirea acestora la un preț fezabil. Când se termină garanția unui pachet de baterii, clienții cu vehicule electrice vechi de peste opt ani au două opțiuni în cazul în care bateriile lor de înaltă tensiune se defectează: cheltuiesc mai mult decât valorează mașinile lor pe un nou pachet de baterii sau vând ce a mai rămas din vehiculul electric la depozitele de vechituri.

Nissan și Tesla sunt primii care se confruntă cu această dilemă, iar răspunsul predominant la aceasta este destul de departe de a fi sustenabil.