Părintele motociclist Gabriel, înger păzitor pentru zeci de copii sărmani. Povestea impresionantă a legăturii sale cu bikerii din Blue Knights MC

de: Cristian Botez
03 07. 2023

Părintele Gabriel, părinte paroh la Biserica Sfântul Ierarh Calinic, din Cernica-Prodromița, Ilfov, a fost, fix cu trei ani în urmă, victima unei tentative de compromitere de către un ziarist român și doi pretinși canadieni.

Tentativa de compromitere

Sub pretextul realizării unui documentar despre activitatea părintelui de ajutorare a zeci și zeci de copii sărmani, ca reprezentant al Departamentului de Asistență Socială al Mitropoliei Alexandriei și Teleormanului, jurnalistul român a insinuat posibile legături dintre acțiunile de binefacere ale Parohiei cu traficul de minori. Fapte inexistente, neindicate și, în consecință, neprobate.

În primă fază, cu totală deschidere, părintele și-a dat acordul pentru realizarea documentarului, a interviului.

Ulterior, în decurs de doar câteva zile, mirosind că la mijloc ar fi vorba de o înscenare, de o capcană abil construită, părintele Gabriel a cerut date suplimentare despre cei doi jurnaliști canadieni, un reporter și un cameraman, în cele din urmă declinând total invitația celor doi pentru realizarea proiectului jurnalistic.

Acest fapt a declanșat furia ziaristului român, din presa locală, care a ticluit un articol defăimător la adresa părintelui Gabriel.

Motocicliștii de la Blue Knights au sărit în ajutor

Deși incidentul i-a adus o mare mâhnire în suflet, făcându-l să-și piardă încrederea în presă, părintele a continuat să-și ducă faptele mai departe, aplecându-se cu har bisericesc și dragoste asupra acțiunilor sale de binefacere.

Acțiuni în care nu a fost singur niciodată. Sprijin consistent și dăruit cu iubire și neprecupețit a venit și din partea membrilor Clubului de motocicliști Blue Knights, cavalerii albaștri, majoritatea, dacă nu toți, provenind din rândul polițiștilor sau altor categorii profesionale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Motocicliștii sunt și ei recunoscuți ca făcători de bine, oameni cu suflet mare, cu o altă imagine decât cea a durității și intransigenței specifice profesiei lor, luminată și caldă, ca singură cale de a desăvârși faptele care ajută, faptele care alină.

Mai ales când la mijloc este vorba de copii. Și să nu uităm că în Blue Knights sunt și femei și mame. Și cine poate fi mai aproape de înțelegerea suflețelului, nevoilor și tristeții unui copil, deloc răsfățat de soartă, decât o femeie, decât o mamă.

Părintele Gabriel, și el motociclist

Inedit în toată această poveste este că și părintele Gabriel este motociclist, având această pasiune de o bună bucată de vreme. De aici și apropierea dintre el și Cavalerii Albaștri, și în pasiune, și în fapte bune.

Din cauza reticenței căpătate față de tot ce înseamnă mediatizare, preotul s-a retras de pe rețelele sociale și și-a șters de pe internet mai toate fotografiile și referirile la pasiunea sa pentru motociclismul de forță.

Militarii Veterani cu Dizabilități, ajutor din suflet

Și iată, căci aici este inima acestui material jurnalistic, ultima faptă bună săvârșită în Parohia părintelui Gabriel, când, mai deunăzi, membrii Asociației Militarilor Veterani și a Veteranilor cu Dizabilități “Sf. Dimitrie – Izvorâtorul de Mir”, coordonați de însuși președintele asociației Marius Apostol, membrii asociației care pornesc adesea spre diferite centre, unde copilași abandonați și mame abuzate și-au găsit adăpost, au poposit și aici.

De menționat aici că Marius Apostol, plutonier în retragere, a participat, timp de 15 ani, la 6 misiuni în teatrele de operații: a luptat în Bosnia-Herţegovina, Irak şi Afganistan. În 2011, în ultima sa misiune în Afganistan, a fost rănit grav.

Acoperișul sub care se adăposteau copii, reparat

Ultima acțiune umanitară a vizat, în mod concret, repararea adăpostului dedicat copilașilor defavorizați găzduiți aici. Vestea despre această necesitate stringentă a ajuns și la urechile militarilor inimoși din AMVVD.

„Am aflat că din cauza trecerii timpului, acoperișul bisericuței unde copilașii din Centrul Teritorial de Protecție a Copilului de Tip Familial își spuneau rugăciunile fierbinți, s-a deteriorat necesitând lucrări de reabilitare”, a transmis printr-un anunț umanitar destinat celor care le pasă, Marius Apostol. „

Aceste lucrări au fost săvârșite de constructor, dar banii pe care micuța bisericuță îi drămuiește între cheltuielile curente și întreținerea copilașilor, nu sunt suficienți pentru a acoperi costul lucrărilor de învelire a acoperișului”.

Părintele Gabriel: „Totul pentru copilași”

Iar părintele Gabriel a explicat și mai în amănunt situația.

„În urma degradării accentuate a acoperișului original făcut din șindrilă, acesta a fost înlocuit cu o învelitoare de tablă de cupru, operație în urma căreia, au rămas cheltuieli neacoperite.

La Bisericuță și la Centrul de copii, domnul Marius Apostol, AMVVD și prietenii noștri motocicliști au avut acțiuni de binefacere, în vara anului trecut, oferind chiar și o tabără la Clubul Veteranilor din Târgoviște, pentru 21 de copii.”

Ajutor pentru copii și tineri proveniți din medii de risc

„Trebuie să oferim acestor copii șansa să crească într-un mediu mai prietenos și mai cald, mai aproape de ceea ce știm că înseamnă o familie”, ne-a mai spus Marius Apostol. Și a continuat:

”Un interes sporit l-am acordat copiilor și tinerilor din medii de risc, care au nevoie de suport pentru integrare socială optimă, pentru a accede la educație și pentru a combate fenomene precum absenteismul și abandonul școlar, delicvența juvenilă și șomajul, care pun nu doar viața lor în pericol, ci și pe cea a comunității”, a conchis președintele AMVVD.

Rugăciuni și smerenie, dar și fapte concrete

Povestea în sine poate stârni, fără îndoială, emoții și empatie. Copii sărmani, cu o copilărie în care visurile și speranțele țin uneori mai de cald decât o pătură sau o farfurie de supă.

Copiii, cu inocența lor, cu deschiderea lor neprihănită spre orice privire care li se acordă cu iubire, spre orice mână întinsă, gest de dragoste și mângâiere, au nevoie, totuși, de mai mult.

Și oamenii mari sunt cei care le pot oferi acest „mai mult”. Adăpostul de la Parohia Prodromița este, acum, cât o vrea cu milostenie Dumnezeu, casa lor. Dar cine ar vrea să stea într-o casă stricată? Într-o casă în care plouă și prin ale cărei crăpături bate vântul?

Cei care doresc pot folosi detaliile de mai jos pentru a oferi prin donații, sprijinul atât de necesar:

Beneficiar: parohia Sfântul Calinic de la Cernica, Str. Republicii 31, Roșiorii de Vede, Teleorman,

Cont IBAN: RO64RNCB 0246011579400001. Deschis la banca: BCR

Reportaj realizat de Cristian Botez