Părea că dai lovitura dacă te angajai în acest domeniu, dar a fost victima concedierilor masive în 2023. Zeci de mii de oameni și-au pierdut locul de muncă
Când îți alegi cariera, sunt câteva domenii în care, până nu demult, mergeai la sigur. Mergând de la premisa că o să fie întotdeauna nevoie de doctori, profesori sau bucătari, te gândești că nu vei rămâne fără un loc de muncă. Din păcate, mai era un domeniu care părea imbatabil, iar în 2023 s-a reflectat în 60.000 de concedieri la nivel mondial.
Puține domenii au suferit mai multe transformări în 2023 precum sistemul bancar. Acesta a fost unul dintre ani cu cele mai mari disponibilizări în sectorul bancar, după criza economică din 2008. În mod previzibil, profiturile mai multor ramuri ale domeniului bancar au avut și ele de suferit, după cum pot confirma băncile de investiții. Acestea din urmă au suferit al doilea an de scădere a comisioanelor pe măsură ce numărul tranzacţiilor şi al listărilor publice iniţiale s-a redus, astfel că marile bănci de pe Wall Street nu au avut altă soluţie pentru protejarea marjelor de profit decât să reducă personalul, arată datele publicate de Financial Times, citate de Adevărul.ro.
Ce se întâmplă cu angajații din bănci
„Nu există nicio stabilitate, nicio investiţie, nicio creştere în majoritatea băncilor şi este posibil să fie şi alte disponibilizări”, spune Lee Thacker, proprietarul firmei de headhunting Silvermine Partners.
Conform datelor agregate de Financial Times, nu mai puțin de 20 din cele mai mari bănci din lume au apelat anul acest la concedieri și restructurări masive. Astfel s-a ajuns la eliminarea a aproximativ 61.905 posturi, a doua cea mai îngrijorătoare statistică de acest fel după cele 140.000 de posturi eliminate în perioada crizei financiare din 2007 – 2008.
Aceeași publicație citată atrage însă atenția că valoarea de mai sus nu ia în calcul și restructurările de la băncile mici, fiind șanse foarte mari ca realitatea să fie chiar mai șocantă decât pare la prima vedere.
Bancherii nu mai sunt în siguranță
Ce s-a întâmplat în 2023 în sistemul bancar nu este însă un fenomen complet nou. Acesta continuă o tendință din 2015 și 2019, când băncile europene au fost nevoite să apeleze la concedieri pentru a supraviețui în fața dobânzilor extrem de mici.
Pe de altă parte, anul acesta, cel puţin jumătate din reducerile de posturi au fost efectuate la marile bănci de pe Wall Street, ale căror activităţi de tip investment banking au fost afectate de viteza cu care dobânzile au fost majorate în SUA şi Europa.
Dacă ești curios de un clasament al instituțiilor care au făcut cele mai mari concedieri, lista începe cu UBS (după preluarea Credit Suisse) și continuă cu Wells Fargo, Citigroup, Morgan Stanley, Bank of America, Goldman Sachs, respectiv JPMorgan Chase.
„Ne aşteptăm ca anul 2024 să fie o continuare a poveştii din 2023. Vedem cum băncile devin mai conservatoare”, susţine Gaurav Arora, director de analiză la firma de servicii financiare Coalition Greenwich.