Papa Francisc spune că Vaticanul este implicat într-o misiune secretă de pace în Ucraina

de: Anca Lupescu
01 05. 2023

Vaticanul este implicat într-o misiune de pace pentru a încerca să pună capăt conflictului dintre Rusia și Ucraina, a declarat Papa Francisc, adăugând că este, de asemenea, pregătit să ajute la repatrierea copiilor ucraineni duși în Rusia sau în teritoriile ocupate de Rusia.

Vaticanul se implică în conflictul dintre Ucraina și Rusia

„Există o misiune în desfășurare acum, dar nu este încă publică. Când va fi publică, o voi dezvălui”, a declarat papa reporterilor în timpul unui zbor spre casă după o vizită de trei zile în Ungaria.

„Cred că pacea se face întotdeauna prin deschiderea canalelor. Nu se poate obține niciodată pacea prin închidere. … Nu este ușor”.

Papa a adăugat că a vorbit despre situația din Ucraina cu premierul ungar Viktor Orban și cu mitropolitul (episcop) Hilarion, reprezentant al Bisericii Ortodoxe Ruse la Budapesta.

„În aceste întâlniri nu am vorbit doar despre Scufița Roșie. Am vorbit despre toate aceste lucruri. Toată lumea este interesată de drumul spre pace”, a spus el.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, Francisc a pledat pentru pace practic săptămânal și și-a exprimat în repetate rânduri dorința de a acționa ca un intermediar între Kiev și Moscova. Până acum, oferta sa nu a reușit să producă niciun progres.

Papa Francisc, în vârstă de 86 de ani, a declarat anterior că vrea să viziteze Kievul, dar și Moscova într-o misiune de pace.

Premierul ucrainean, discuție cu Papa

Premierul ucrainean Denys Shmyhal s-a întâlnit joi cu papa la Vatican și a declarat că a discutat o „formulă de pace” prezentată de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Șmyhal a cerut, de asemenea, ajutor pentru repatrierea copiilor. Kievul estimează că aproape 19.500 de copii au fost duși în Rusia sau în Crimeea ocupată de Rusia de când Moscova a invadat-o în februarie anul trecut, în ceea ce condamnă ca fiind deportări ilegale.

„Sfântul Scaun este dispus să facă acest lucru (să ajute la repatrierea copiilor) pentru că este lucrul corect”, a declarat Francisc în avion.

„Toate gesturile umane ajută, dar gesturile de cruzime nu ajută. Trebuie să facem tot ceea ce este omenește posibil”.

Papa Francisc, bolnav

Francisc, care a părut într-o stare relativ bună în timpul călătoriei, a vorbit și despre starea sa de sănătate, după ce a fost spitalizat la sfârșitul lunii martie pentru ceea ce Vaticanul a spus atunci că a fost o bronșită.

El a spus că a simțit o durere puternică la finalul audienței sale generale din 29 martie și a încercat să doarmă.

„Nu mi-am pierdut cunoștința, dar am avut febră mare și la ora 15.00 medicul m-a dus imediat la spital”, a spus el.

„A fost o pneumonie puternică și acută în secțiunea inferioară a plămânului. Mulțumesc lui Dumnezeu că pot vorbi despre asta. Organismul a răspuns bine la tratament, slavă Domnului”, a mai spus el. El a fost externat la 1 aprilie.

O parte din unul dintre plămâni i-a fost extirpată când era tânăr, în Argentina, în urmă cu mai bine de jumătate de secol.