Panică în toată Ucraina, avioanele MIG-31K au decolat din Rusia. Acestea transportă rachete hipersonice

de: Cătălina Burghelea
03 03. 2023

O alertă aeriană a fost declanşată în toată Ucraina. Potrivit site-urilor de monitorizare, motivul alarmei este decolarea aeronavelor ruseşti, în special a unui MiG-31K, ce poate transporta rachete hipersonice Kinjal şi pe care apărarea antiaeriană ucraineană nu le poate intercepta.

Alertele aeriene au sunat în toată Ucraina

Astfel de avertizări aeriene au loc des în Ucraina, de fiecare dată când avioanele de luptă rusești și modelele MiG-31K, capabile să transporte rachete balistice aer-sol Kinjal, decolează.

Primul stat NATO care ia în calcul să ofere Kievului 10 avioane MiG-29

Pe fondul apelurilor reînnoite către țările occidentale pentru avioane de luptă, Slovacia ia în considerare să ofere Ucrainei 10 dintre cele 11 aeronave MiG-29 de fabricație sovietică, susține ministrului Apărării, Jaroslav Nad. Ar fi primul membru NATO care face acest lucru.

Slovacia a aderat la NATO în 2004. Mica țară central-europeană, vecină cu Ucraina, găzduiește acum mii de trupe ale alianței occidentale, în timp ce aeronavele blocului militar îi patrulează cerul.

Ministrul său al Apărării este recunoscător. „Aș spune că Republica Slovacă este o țară mai sigură într-o lume mai puțin sigură. Ne amintim bine cum a fost să avem ocupanți pe teritoriul nostru”, a spus Nad, referindu-se la invazia militară condusă de sovietici (1968).

Model MiG-31K

Cerința lui Zelenski ar putea fi îndeplinită

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut direct avioane premierului slovac Eduard Heger, la un summit al Uniunii Europene de luna trecută, organizat la Bruxelles.

Citește și „Avionul Apocalipsei” a ajuns în Europa. Cum arată aeronava care poate distruge o țară în câteva secunde 

În vară, Slovacia „a tras pe dreapta” MiG-urile din cauza lipsei de piese de schimb și de experți, după ce tehnicienii ruși s-au întors acasă. Dar forțele aeriene ucrainene, care zboară cu MiG-29, ar fi bucuroase să le aibă.

„Nu vom mai folosi niciodată MiG-urile. Nu au nicio valoare reală pentru noi”, a punctat ministrul Apărării, Jaroslav Nad. O decizie finală este așteptată în câteva zile sau săptămâni.

Un an fără electricitate rusă. Cum s-a schimbat sistemul energetic ucrainean

Pe de altă parte, Ucraina a trăit primul an cu sistemul energetic unificat al Uniunii Europene, care a permis abandonarea energiei electrice rusești și belaruse. Ce avantaje a experimentat țara invadată de ruși și ce așteaptă Europa de la Kiev.

De un an, energia ucraineană funcționează într-un format complet nou: în loc de o singură rețea energetică moștenită de la Uniunea Sovietică, țara a devenit o parte cu drepturi depline a energiei UE.

„Podul energetic” european a oferit Ucrainei posibilitatea de a câștiga aproape jumătate de miliard de dolari anul trecut, furnizând energie electrică casnică vecinilor săi din vest. Și într-o perioadă dificilă de penurie acută, care a fost cauzată de atacurile cu rachete ale teroriștilor ruși asupra orașelor noastre și a infrastructurii interne, livrările din Europa au ajutat companiile energetice ucrainene să echilibreze sistemul energetic”, a anunțat premierul ucrainean Denîs Șmîhal.

Premierul țării vorbește de „transformare semnificativă”

Potrivit prim-ministrului Ucrainei, „țara noastră a făcut un pas uriaș către independența energetică, dar regulile pieței europene vor impune Ucrainei să treacă printr-o transformare semnificativă și să continue reformele care, printre altele, pot afecta consumatorii casnici”.

„În prezent, de aproape trei săptămâni, electricitatea nu a fost întreruptă pentru consumatori în majoritatea regiunilor, experții în energie nu prevăd o penurie, iar primăvara capătă treptat putere. Asta înseamnă că țara noastră poate avea din nou un surplus stabil de energie electrică și, prin urmare, să câștige sute de milioane de euro, vânzând la prețuri europene mari”, a relatat șeful guvernului de la Kiev, notează Unian.