Până pe 15 octombrie se măresc pensiile: primești aproape 300 de lei în plus, garantat, indiferent de venit

de: Mădălina Bahrim
04 10. 2023

Fie că ai o pensie de 1.100 de lei sau de 1.400, în prima parte a acestei luni statul îți va suplimenta venitul cu aproape 300 de lei.

Banii fac parte din programul Sprijin pentru România, iar beneficiarii săi vor fi pensionarii cu venituri mici, cu pensii modeste, care au nevoie de un ajutor ca să poată depăși dificultățile economice ale acestei perioade.

Au mai rămas câteva zile până când se măresc pensiile

Prin urmare, până pe 15 octombrie, pensiile se majorează datorită faptului că vor veni pe cardurile sociale 250 de lei, banii pentru alimentele de bază.

Următoarea tranșă va ajunge pe cardurile de alimente peste două luni.

2,5 milioane de români primesc în acest moment tichete alimentare, cu ajutorul cărora își pot achiziționa produse alimentare de bază, dar pot totodată și să achite contravaloarea unor mese calde.

Cine primește ajutorul de aproape 300 de lei, concret

Pensionarii sunt pe lista beneficiarilor, dar nu sunt singurii. Ajutorul oferit seniorilor ține seama de o singură regulă, aceea a faptului că veniturile lunare proprii trebuie să fie mai mici sau egale cu 1.500 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023.

Conform regulilor adoptate de autoritățile guvernamentale, mai există și alți beneficiari:

  • Persoanele, copii și adulți, încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1500 lei;
  • Familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
  • Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
  • Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;
  • Persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Alți bani de la stat pentru pensionari

Nu întâmplător spuneam la începutul articolului că luna aceasta se majorează pensiile. Vârstnicii urmează să mai primească și alți bani, dacă au pensii mai mici de 3.000 de lei, astfel:

– în cuantum de 500 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este de până la 1.500 lei inclusiv;
– în cuantum de 400 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 1.501 lei și 2.000 lei inclusiv;
– în cuantum de 300 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 2.001 lei și 3.000 lei inclusiv.

Vezi aici ce întâmplă cu pensiile românilor de la 1 ianuarie 2024

„Profit de ocazie pentru a anunță că intră la plata ajutoarele pentru pensionarii cu venituri sub 3.000 de lei. Banii vor ajunge la oameni începând cu prima jumătate a acestei luni. Am crescut salariul minim de la 1 octombrie și acordăm aceste ajutoare pensionarilor cu venituri mici, deci sper că este clar pentru toată lumea că nu se poate vorbi de recesiune în România”, a spus premierul Marcel Ciolacu.