Până la 30 de milioane de euro în bani europeni pentru acești români: vin despăgubirile de la Comisia Europeană

de: Alexandru Puiu
04 05. 2023

După numeroase dezbateri și speculații pe marginea acestui subiect, detaliile programului de despăgubire pentru fermierii români afectați de criza cerealelor ucrainiene au fost bătute în cuie și vorbim de aproximativ 30 de milioane de euro. Confirmarea pe marginea acestui subiect a venit de la ministrul Agriculturii.

„Astăzi am primit proiectul de regulament al Uniunii Europene. E prima dată când pun mâna pe un document care spune cifra exactă. Spuneam că suma, în primă fază, este o sumă mică şi am solicitat schimbarea formulei de calcul. Iată că astăzi avem comunicarea că suntem beneficiarii celor 29.730.000 de euro, o sumă mult mai importantă şi eu zic corectă din punct de vedere al calculelor, ceea ce acordă pe de o parte un sprijin real pentru fermierii români”, a spus Petre Daea într-o intervenție la Digi24.

Câți bani vin de la Comisia Europeană pentru fermierii români

Conform spuselor ministrului, cele 30 de milioane de euro confirmate acum vin în completarea celor 20 de milioane de euro primite anterior. „Iată că sunt 50 (de milioane euro – n.r.) până la această dată. Suntem pregătiţi cu actul normativ. Când va apărea suma în Jurnalul Oficial, atunci dăm drumul şi la actul normativ, în aşa fel încât banii să ajungă cât mai repede la fermieri”, a adăugat ministrul.

Daea a ținut să reamintească faptul că cele 30 de milioane de euro vor fi dublate cu bani de la bugetul de stat, o informație care venise anterior de la liderul PSD, Marcel Ciolacu. „Important este că avem baza juridică şi avem şi această sumă de la Uniunea Europeană, aproape 30 milioane euro. O sumă care spun eu că este corectă stabilită pentru fermierii români şi, din acest punct de vedere, iată că avem şi confortul decizional pentru a putea să venim cu sprijinul la fermieri”, a completat ministrul Agriculturii.

Următorul pas în despăgubirea fermierilor români este analiza stocurilor la porumb, floarea soarelui și rapiță. „Vă spun că analizăm, imediat de mâine solicităm ca să vedem care sunt stocurile de produse, la cele trei produse – porumb, floarea soarelului şi rapiţă, iar în funcţie de stocurile respective vom decide. Analiza urmează să o facem pe parcursul solicitării stocurilor şi a trimiterii situaţiilor de la judeţe”, a concluzionat Petre Daea.