Pământul tocmai a primit un mesaj din spațiu, de la 16 milioane de kilometri distanță: Cum schimbă viitorul comunicațiilor cu navele spațiale

de: Ozana Mazilu
21 11. 2023

Pământul tocmai a primit un mesaj cu fascicul laser de la 16 milioane de kilometri distanță. Acest lucru ar putea schimba viitorul comunicațiilor cu navele spațiale.

Experimentul spațial care călătorește cu sonda spațială Psyche a NASA tocmai a transmis pentru prima dată un mesaj prin laser către Pământ de mult dincolo de Lună, o realizare care ar putea transforma modul în care navele spațiale comunică.

Pământul a primit un mesaj din spațiu

În cea mai îndepărtată demonstrație a acestui tip de comunicație optică, Deep Space Optical Communications (DSOC) a transmis un laser în infraroșu apropiat codificat cu date de testare de la poziția sa la aproximativ 16 milioane de kilometri (10 milioane de mile) distanță – ceea ce este de aproximativ 40 de ori mai departe decât este Luna de Pământ – până la Telescopul Hale de la Observatorul Palomar al Caltech din California.

DSOC este o demonstrație tehnologică de doi ani care se îndreaptă spre Psyche, în timp ce are drum spre ținta sa principală, asteroidul Psyche. Demo-ul a obținut „prima lumină” pe 14 noiembrie, conform Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA, care gestionează ambele misiuni, datorită unei manevre incredibil de precise.

„Atingerea primei lumini este una dintre multele repere esențiale DSOC în următoarele luni, deschizând calea către comunicații cu viteză mai mare de date capabile să trimită informații științifice, imagini de înaltă definiție și streaming video în sprijinul următorului salt uriaș al umanității: trimiterea de oameni pe Marte”, a declarat într-un comunicat Trudy Kortes, directorul Demonstrațiilor Tehnologice la sediul NASA.

Vezi și: VIDEO Soarta Lunii este „bătută în cuie”. Ce se va întâmpla cu satelitul nostru natural, în viitor

Planurile NASA

Comunicațiile optice au fost folosite pentru a trimite mesaje de pe orbita Pământului și înainte, dar aceasta este cea mai îndepărtată distanță de până acum prin fasciculele laser. Într-un fascicul laser, fasciculul de fotoni se mișcă în aceeași direcție la aceeași lungime de undă. Comunicația cu laser poate transmite cantități mari de date la viteze fără precedent prin împachetarea datelor în oscilațiile acestor unde luminoase, codând un semnal optic care poate transporta mesaje către un receptor prin intermediul fasciculelor infraroșii (invizibile pentru oameni).

Vezi și: Extratereștrii ar putea transmite un mesaj către Pământ cât de curând. Oamenii de știință așteaptă răspuns la un mesaj trimis în spațiu acum 40 de ani

NASA folosește de obicei unde radio pentru a comunica cu misiunile mai îndepărtate decât Luna și ambele folosesc unde electromagnetice pentru a transmite date, dar avantajul fasciculelor laser este că mult mai multe date pot fi împachetate în valuri mult mai strânse. Potrivit NASA, demonstrația tehnologică DSOC își propune să arate rate de transmisie de 10-100 de ori mai mari decât sistemele actuale de comunicații radio de top.