Pământul ar fi intrat într-o nouă epocă. Cum se numește și ce dovadă au descoperit oamenii de știință. ”Este inevitabil să existe o repercusiune”

de: Ana Anițoiu
12 07. 2023

Pământul ar fi intrat într-o nouă epocă geologică, ce se numește Antropocen. O echipă de oameni de știință a explicat ce dovadă are în acest sens. În opinia acestor cercetători, Lacul Crawford din Ontario, Canada, reflectă această schimbare produsă în istoria Terrei.

Pământul a intrat în Antropocen

Termenul Antropocen, propus pentru prima dată în anul 2000 pentru a reflecta modul în care activitatea umană a modificat profund lumea, a devenit un cuvânt ce unește diferite domenii de studiu.

„Când 8 miliarde de oameni au un impact asupra planetei, este inevitabil să existe o repercusiune.

Ne-am mutat în această nouă stare a Pământului și aceasta ar trebui să fie definită de o nouă epocă geologică”, a declarat Colin Waters, profesor onorific la Facultatea de Geografie, Geologie și Mediu de la Universitatea din Leicester și președinte al Grupului de lucru pentru antropocen (AWG).

Grupul include în prezent 35 de geologi. Echipa lucrează încă din anul 2009 pentru ca Antropocenul să facă parte din cronologia oficială a Pământului.

Când ar fi început epoca Antropocenului

Acest grup a stabilit în anul 2016 că epoca Antropocenului a început în jurul anului 1950 – adică începutul erei testelor cu arme nucleare, ale căror urme geochimice pot fi găsite în toată lumea. De atunci, cercetătorii au luat în considerare 12 situri ce ar putea furniza dovada-cheie necesară pentru a-și susține propunerea, dintre care nouă au fost supuse la vot.

Marți, oamenii de știință au anunțat situl geologic Lacul Crawford din Ontario, Canada, care surprinde cel mai bine impactul geologic al Antropocenului, conform cercetării lor.

Pe de altă parte, nu toată lumea este de acord că Antropocenul este o realitate geologică – sau că cercetătorii au suficiente dovezi pentru a o declara oficial o nouă epocă.

Geologii împart istoria de 4,5 miliarde de ani a planetei noastre în eoni, ere, perioade, epoci și vârste – un eon fiind cea mai mare bucată de timp, iar o vârstă cea mai scurtă. Capitolele geologice sunt adesea denumite după locul în care au fost studiate pentru prima dată.

De exemplu, perioada jurasică este denumită după rocile bogate în fosile din Munții Jura din Franța, în timp ce perioada cambriană și-a primit numele de la denumirea romană a Țării Galilor.

Locul de naștere al Antropocenului

Fiecare diviziune din cronologia oficială este reprezentată de un singur sit geologic – cunoscut sub numele de Global Boundary Stratotype Section and Point (GSSP) – care surprinde cel mai bine ceea ce este nou sau unic în legătură cu un anumit capitol din istoria Pământului, potrivit CNN.

Fiecare punct este marcat, de obicei, cu un „vârf de aur”, adesea bătut cu ciocanul în stratul pivotant de rocă – deși locul poate fi o stalagmită sau un nucleu de gheață.

În cazul Antropocenului, locația propusă pentru „vârful de aur” este un sediment prelevat din albia lacului Crawford din Canada, ce dezvăluie urme geochimice ale testelor cu bombe nucleare, în special plutoniu – un element radioactiv detectat pe scară largă în toată lumea în recifele de corali, în carote de gheață și în turbării.

Lacul nu este mare, acoperind 2,4 hectare, dar este excepțional de adânc, aproape 24 de metri, iar sedimentele găsite pe fundul lacului pot fi împărțite în straturi anuale pentru a fi eșantionate astfel încât să fie găsiți markerii geochimici ai activității umane.

Andrew Cundy, profesor și președinte al catedrei de radiochimie de mediu la Universitatea Southampton din Marea Britanie și membru al AWG, a declarat că „prezența plutoniului ne oferă un indicator clar al momentului în care omenirea a devenit o forță atât de dominantă încât ar putea lăsa o amprentă globală unică pe planetă„.

Motivul pentru care Antropocenul trebuie să fie recunoscut oficial, potrivit cercetătorilor

Cu toate acestea, selecția lacului Crawford nu reprezintă decizia finală cu privire la recunoașterea Antropocenului ca unitate de timp geologică oficială. Grupul AWG va prezenta o propunere de oficializare a Antropocenului în cadrul Subcomisiei pentru Stratigrafie Cuaternară în cursul acestei veri.

În cazul în care membrii subcomisiei vor fi de acord cu o majoritate de 60%, propunerea va trece apoi la Comisia Internațională de Stratigrafie, care va trebui, de asemenea, să voteze și să fie de acord cu o majoritate de 60% pentru ca propunerea să treacă mai departe pentru ratificare.

Ambele organisme fac parte din Uniunea Internațională de Științe Geologice, care reprezintă peste un milion de geostiințifici din toată lumea. O decizie finală este așteptată la cel de-al 37-lea Congres internațional de geologie de la Busan, Coreea de Sud, în august 2024.

Andrew Knoll, profesor de istorie naturală la Universitatea Harvard, a declarat că declararea oficială a Antropocenului este „profund utilă” pentru activitatea sa de paleontolog.

„Când spun Cambrian, aceasta transmite nu doar perioada cuprinsă între 539 și 485 de milioane de ani în urmă, ci și o abundență de informații despre medii, tectonică, paleogeografie și multe altele”, a spus Knoll. „(Este) un pic ca și cum ai spune Evul Mediu sau Renașterea”, a adăugat el.

Dacă va fi aprobat, Antropocenul ar fi cea de-a treia epocă din perioada cuaternară a Pământului. De asemenea, ar însemna că Epoca Holocenului a fost deosebit de scurtă – alte epoci au durat mai multe milioane de ani.