Paharele și paiele de hârtie ar putea fi la fel de rele pentru mediu ca cele din plastic. Ce conțin, de fapt
Paharele de hârtie și paiele devin tot mai des întâlnite. Pentru unii e puțin enervant atunci când marginea unui pahar de hârtie sau un pai se înmoaie, dar măcar ajută mediul, nu-i așa? Ei bine, două studii noi sugerează că vesela de hârtie ar putea să fie la fel de dăunătoare ca și omologul său de plastic, larg interzis.
Paharele, farfuriile și paiele de hârtie, la fel de rele ca cele din plastic
O echipă de cercetători a utilizat larve de țânțari fluture pentru a determina impactul potențial al paharelor de hârtie asupra vieții acvatice.
„Am lăsat paharele de hârtie și paharele de plastic în sediment umed și apă timp de câteva săptămâni și am urmărit cum substanțele chimice eliberate au afectat larvele”, a explicat autoarea Bethanie Carney Almroth într-o declarație.
Paharele de hârtie pe care le-au folosit erau căptușite cu acid polilactic (PLA). PLA este larg folosit ca alternativă biodegradabilă la căptușelile tradiționale de plastic, protejând mediul de hârtie să nu absoarbă apă. Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că acesta ar putea fi și toxic.
„Toate paharele au afectat negativ creșterea larvelor de țânțar”, a spus Almroth.
Chiar și în sediment și apă în care paharele de hârtie eliberaseră substanțele chimice doar timp de o săptămână, larvele de țânțar au experimentat o dimensiune redusă și întârzieri în dezvoltare. Aceste efecte tindeau să se accentueze cu cât paharele de hârtie fuseseră lăsate să se degradeze mai mult timp.
Paiele de hârtie, toxice pentru mediu
Paharele care conțin PLA nu sunt singurul aspect problemă. Într-un alt studiu, oamenii de știință au analizat impactul paielor de hârtie și au descoperit substanțe perfluorurate alchilate, sau PFAS. Cunoscute mai bine sub numele de „substanțe chimice veșnice”, PFAS au avut multe utilizări istorice, dar acum sunt recunoscute pe scară largă ca fiind dăunătoare mediului și sănătății umane, scrie iflscience.
Echipa de cercetare cu sediul în Belgia a testat 39 de mărci diferite de paie disponibile spre vânzare în țară. Aceasta a inclus nu numai paie de hârtie, ci și de bambus, sticlă, oțel și plastic. Utilizând o tehnică numită Cromatografie Lichidă de Performanță Ultra Înaltă – Spectrometrie de Masă (UPLC-MS/MS), au analizat nivelurile de PFAS din fiecare pai.
Au constatat că paiele de hârtie erau cele mai susceptibile să conțină PFAS, cu 90% dintre ele fiind testate pozitiv. Celelalte materiale nu au scăpat nici ele; toate paiele, cu excepția celor din oțel inoxidabil, conțin PFAS. Acidul perfluorooctanoic (PFOA), interzis la nivel global, a fost cel mai des detectat PFAS.
Cu toate acestea, ar trebui menționat că nu este clar de unde provin PFAS din paiuri. Este posibil să fi fost introdus intenționat pentru a face paiurile rezistente la apă. Dată fiind prevalența și persistența lor în mediu, este posibil să fi ajuns în plantele utilizate în timpul creșterii lor sau în apa folosită în procesul de fabricație.
În orice caz, ambele studii sugerează să fim atenți la consumul de paie și pahare de hârtie.
Studiul despre paharele de hârtie a fost publicat în revista „Environmental Pollution”, în timp ce studiul despre paiurile de hârtie a fost publicat în revista „Food Additives & Contaminants: Part A”.