Oscar Pistorius va fi eliberat. Campionul paralimpic și-a ucis iubita în urmă cu aproape 11 ani

de: Beatrice Dumitru
24 11. 2023

Oscar Pistorius, campionul paralimpic sud-african, va fi eliberat la aproape 11 ani ani după ce și-a ucis iubita, Reeva Steenkamp. Comisia de eliberare condiționată a stabilit că va putea ieși din închisoare la 5 ianuarie 2024. Aceasta a fost a doua cerere de eliberare condiționată a sportivului.

Oscar Pistorius va ieși din închisoare

Oscar Pistorius, acum în vârstă de 37 de ani, a fost iniţial condamnat la cinci ani de închisoare în 2014 pentru ucidere din culpă, dar la sfârşitul anului 2015, după ce procurorii au contestat decizia. Curtea Supremă l-a găsit vinovat de crimă și, astfel, a primit o condamnare, în noiembrie 2017, de 13 ani și cinci luni de închisoare.

Sportivul, recunoscut drept „Blade Runner”pentru protezele din fibră de carbon, a trecut de la statutul de erou după ce a devenit campion paralimpic, la cel de ucigaş, după ce a împuşcat-o mortal pe iubita sa, Reeva Steenkamp, de Ziua Îndrăgostiţilor. În fața instanței, el a susținut că a confundat-o cu un hoț.

La aproape 11 ani de la acel incident, Oscar Pistorius va fi eliberat și va putea părăsi închisoarea la 5 ianuarie 2024. Membrii comisiei au avut ca sarcină să „stabilească dacă deţinutul este apt sau nu pentru reintegrarea socială”, precum şi data plasării în libertate condiţionată, în cazul avizului pozitiv.

Oscar Pistorius și Reeva Steenkamp, în 2016. Sursa foto: Profimedia

După ce va ieși din detenție, el va fi monitorizat de autorități până la expirarea oficială a sentinței, ”la fel ca toți ceilalți liberi condiționat”, a declarat  Departamentul Serviciilor Corecționale. De asemenea, el va trebui să participe și la ședințele de terapie.

Aceasta a fost a doua audiere pentru eliberarea condiționată a lui Oscar Pistorius în mai puțin de un an. Prima a fost respinsă în martie, deoarece nu se încheiase perioada minimă de detenție. Ulterior, Curtea Constituțională a Africii de Sud a considerat o greșeală, ceea ce a dus la audierea de eliberare condiționată de vineri.

Ce a spus mama lui Reeva Steenkamp

Într-o scrisoare trimisă comisiei de eliberare condiționată înainte de verdict, mama Reevei Steenkamp a precizat că nu se opune eliberării lui Oscar Pistorius, dar s-a întrebat dacă ”problemele uriașe de furie” ale acestuia au fost cu adevărat rezolvate în închisoare, arătându-se „îngrijorată pentru siguranța oricărei femei” care ar intra acum în contact cu el, notează BBC.

Citește și: Scandal uriaș în Brazilia cu fotbalist exclus de la națională. Starul lui United, acuzat de fosta iubită de agresiune fizică – GALERIE FOTO

June Steenkamp a ales să nu participe, vineri, la ședința de eliberare condiționată, la închisoarea Atteridgeville, lângă Pretoria, spunând că ”pur și simplu nu pot aduna energia pentru a-l înfrunta din nou în această etapă”. Soțul ei și tatăl lui Reeva, Barry, a murit la începutul acestui an, după ani de zile în care presiunea asupra familiei a fost imensă,

Mama tinerei a susținut că ucigașul fiicei sale nu a arătat că are remușcări pentru ce a făcut, dar a decis să-l ierte cu mult timp în urmă, deoarece ”știam cu siguranță că nu aș putea supraviețui dacă ar trebui să mă agăț de furia mea”.

Oscar Pistorius a împușcat-o mortal pe Reeva Steenkamp

În noaptea de 13 spre 14 februarie 2013, atletul sud-african şi-a împuşcat mortal partenera, manechinul Reeva Steenkamp (29 de ani), trăgând un glonţ prin uşa camerei sale, în reşedinţa sa ultrasecurizată din Pretoria.

Cu un an înaintea acestui tragic eveniment, sextuplul campion paralimpic a intrat în istoaria sportului, după ce a concurat alături de atleţi valizi în proba de 400 m din cadrul Jocurilor Olimpice de la Londra, o premieră pentru un sportiv cu ambele picioare amputate.