Proteste violente în Franța, 3,5 milioane de oameni au ieșit în stradă. Manifestanții au dat foc primăriei din Bordeaux VIDEO

de: Dumitrescu Andrei
24 03. 2023

Sindicatele franceze organizează joi primele demonstrații în masă de când președintele Emmanuel Macron a stârnit furia publică prin forțarea unei vârste de pensionare mai mari în parlament fără vot. Grevele perturbă călătoriile, iar blocaje sunt așteptate în porturi, rafinării și gropi de gunoi. Violențele s-au intensificat în ultimele zile la protestele dispersate împotriva reformei pensiilor și a conducerii lui Macron.

„Să nu se lase intimidat în niciun fel”

Update 24 martie, ora 08.03. Sindicatele franceze anunță că 3,5 milioane de oameni au ieșit în stradă, în toată țara. Potrivit Ministerului de Interne, au avut loc 172 de arestări în rândul manifestanților, dintre care 70 la Paris.

De asemenea, în oraşele Nantes şi Rennes (vestul Franței) s-au produs ciocniri între manifestanţi şi forţele de ordine, care au folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă. La Nantes, protestatarii au pătruns în tribunalul administrativ, jefuind zona de recepţie şi spărgând ferestre şi uşi, iar mai multe magazine au fost avariate. Și în Lorient, secţia de poliţie şi forţele de ordine au fost vizate de revolte, majoritatea huliganilor fiind tineri cu feţele acoperite.

Pe de altă parte, protestatarii au dat foc ușii primăriei din Bordeaux. Edilul Pierre Hurmic s-a declarat „extrem de șocat” de cele întâmplate.

„Deplâng orice act de violență. Dreptul de a demonstra este un drept constituțional, dar nu și dreptul de a jefui. Cum să nu condamn în cei mai fermi termeni asemenea acte de vandalism? Mă simt foarte șocat, la fel ca tot personalul municipal și aleșii orașului Bordeaux, care nu înțeleg acest act de vandalism”, a reacționat el.

Update 23 martie, ora 21.44. Până la 1,08 milioane de persoane au participat în toată Franța, dintre care 119.000 la Paris, potrivit cifrelor Ministerului de Interne.

Deși numărul este semnificativ, nu este cel mai mare din ultimele luni. În data de 7 martie au fost 1,28 milioane de protestatari, în timp ce la 19 ianuarie au participat 1,12 milioane, iar la 31 ianuarie 1,27 milioane.

Cu toate acestea, numărul pentru Paris este cel mai mare de la începutul manifestațiilor împotriva reformei pensiilor, la începutul anului.

În cursul zilei de astăzi, sindicatul CGT a prezentat cifre diferite, afirmând că au mărșăluit 3,5 milioane de persoane, dintre care 800.000 la Paris.

Aproximativ 123 de polițiști și jandarmi au fost răniți în timpul protestelor de joi, iar 80 de persoane au fost arestate, a declarat ministrul francez de interne, Gérald Darmanin.

Update 23 Martie, ora 18:32. Protestatarii supărați pe președintele Emmanuel Macron și pe planul său de a crește vârsta de pensionare au blocat accesul la un terminal de aeroport, s-au așezat pe șinele de tren și s-au ciocnit cu poliția într-o zi de manifestații în toată Franța.

În centrul Parisului, unde o demonstrație a fost în mare parte pașnică, poliția a folosit gaze lacrimogene după ce protestatarii au aruncat cu proiectile și au dat foc la coșuri de gunoi. Un restaurant McDonald’s a fost jefuit.

Grupuri mici de anarhiști „Black Bloc” au fost văzute printre protestatari. Sindicatele se tem că protestele ar putea deveni și mai violente dacă nu va exista în continuare un răspuns politic din partea guvernului.

Știrea inițială: La Marsilia, liderul partidului de stânga Insoumis, Jean-Luc Mélenchon, a îndemnat protestatarii să rămână calmi astăzi.

„Prima instrucțiune este ca fiecare să își păstreze calmul, dar să nu se lase intimidat în niciun fel”, a spus el, denunțându-l pe Emmanuel Macron că folosește „strategia paraliziei, a provocării și a haosului”.

Făcând apel la toată lumea să „își arunce toate forțele în lupta” împotriva reformei pensiilor, Mélenchon a glumit pe seama celor care „fac gargară cu privire la presupusa violență” a manifestațiilor.

„Nu există violență în mișcarea pe care o trăim și faptul că aici sau acolo sunt patru sau cinci tomberoane de gunoi care ard nu este nimic în comparație cu ceea ce am văzut în trecut”.

Macron se încăpățânează să reziste nemulțumirilor tot mai mari de pe străzile Franței, afirmând miercuri că legea pensiilor, care prevede creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani, trebuie să fie pusă în aplicare până la sfârșitul anului.

Criticii l-au atacat pe Macron pentru aceste remarci, descriindu-l ca fiind „mulțumit de sine”, „ieșit din comun” și „ofensator”.

Comentariile de miercuri ale președintelui au fost primele sale de când guvernul a forțat săptămâna trecută adoptarea proiectului de lege privind pensiile în parlament din cauza lipsei unui sprijin suficient. Guvernul a supraviețuit apoi luni la două voturi de neîncredere în camera inferioară a parlamentului.

Proiectul de lege trebuie să treacă acum de o analiză a Consiliului Constituțional al Franței înainte de a deveni lege.

Joi, Ministerul Educației a estimat că aproximativ 20% dintre profesori sunt în grevă – sindicatele susțin că este mai aproape de 50% – în timp ce autoritatea aviației civile din Franța cere companiilor aeriene să anuleze 30% din zborurile de pe aeroportul Paris-Orly și 20% din zborurile de pe alte aeroporturi franceze din cauza grevei.