Omul de știință care a cucerit îmbătrânirea: cum și-a mărit durata de viață
Un om de știință susține că și-a mărit durata de viață cu 20% după ce a trăit 93 de zile sub apă.
Joseph Dituri, în vârstă de 55 de ani, un ofițer naval pensionat, locuiește de 93 de zile în interiorul unei „cabane” de 100 de metri pătrați, pe fundul Oceanului Atlantic, cercetând modul în care un mediu presurizat afectează corpul uman.
Misiunea a fost, de asemenea, concepută pentru a bate recordul mondial de viață sub apă – șederea anterioară a fost de 73 de zile, conform DailyMail.
Dituri a declarat pentru DailyMail că medicii i-au efectuat teste pe corpul său pentru a vedea cum s-a schimbat acesta din martie până în iunie, inclusiv teste care măsoară telomerii, compuși de la sfârșitul cromozomilor care se scurtează odată cu vârsta.
El susține că sunt acum cu 20 la sută mai lungi și are de până la 10 ori mai multe celule stem decât atunci când s-a mutat pentru prima dată în cabana subacvatică în martie.
Dituri se confruntă cu un somn REM profund de 60 până la 66% în fiecare noapte, markerii săi inflamatori au fost tăiați la jumătate, iar colesterolul a scăzut cu 72 de puncte, susține el.
Omul de știință nu a oferit detalii despre cum au fost măsurați telomerii lui, dar există servicii de testare care măsoară lungimea acestora din probe de sânge.
Și majoritatea serviciilor durează aproximativ două săptămâni pentru a oferi rezultate.
Schimbările de sănătate se datorează presiunii, care este similară cu procesul din camerele hiperbare, care s-a dovedit a îmbunătăți fluxul sanguin cerebral, metabolismul creierului și microstructura creierului, ceea ce duce la îmbunătățirea funcțiilor cognitive, a funcțiilor fizice, a somnului și a mersului.
Un studiu realizat de Universitatea din Tel Aviv în 2020 a constatat că tratamentele cu oxigen hiperbaric (HBOT) la adulții în vârstă sănătoși pot opri îmbătrânirea celulelor sanguine și pot inversa procesul de îmbătrânire.
Cercetătorii au expus 35 de indivizi sănătoși cu vârsta de 64 de ani sau peste la o serie de 60 de ședințe hiperbarice pe parcursul a 90 de zile.
Fiecare participant a furnizat probe de sânge înainte, în timpul și la sfârșitul tratamentelor și cândva după încheierea tratamentelor. Cercetătorii au analizat apoi diferite celule imunitare din sânge și au comparat rezultatele.
Concentrându-se pe celulele imune care conțin ADN obținut din sângele participanților, studiul a descoperit o prelungire de până la 38% a telomerilor, potrivit comunicatului de presă al Universității din Tel Aviv.
Dituri folosește mediul presurizat pentru a studia modul în care corpul uman răspunde la expunerea pe termen lung la presiuni extreme într-un spațiu mic timp de 100 de zile – un mediu similar pe care îl vor îndura eroii care călătoresc în spațiu în timp ce călătoresc pe Planeta Roșie.
„Aveți nevoie de unul dintre aceste locuri care să fie izolat de activitățile din exterior”, a spus Dituri pentru DailyMail, referindu-se la mica cabană.
„Trimiteți oameni aici pentru o vacanță de două săptămâni, în care să-și curățeze picioarele, să se relaxeze și să experimenteze beneficiile medicinei hiperbare”.
Cum a început experimentul
Dituri a început această misiune epică pe 1 martie, nu doar cu scopul de a doborî recordul de a trăi cea mai lungă durată sub apă – anterior a fost de 73 de zile – ci și de a afla cum presiunea poate aduce beneficii corpului uman.
Se antrenează o oră, patru până la cinci zile pe săptămână, dar are acces doar la benzile de exerciții.
„Încă țin masa pe care o am, ceea ce este o nebunie”, a spus Dituri, conform sursei citate.
„Metabolismul meu a crescut, așa că organismul meu a devenit mai slab și, deși masa musculară nu s-a schimbat [de când am fost la suprafață], sunt încă mai slabă decât eram.”
Schimbarea numărului de celule stem a fost, de asemenea, o parte a cercetării sale.
Celulele stem sunt o soluție potențială promițătoare pentru inversarea semnelor vizibile ale îmbătrânirii, iar Stanford a descoperit că celulele umane vechi pot fi întinerite cu celule stem.
Când DailyMail a vorbit pentru prima dată cu Dituri, acesta avea doar 24 de zile în misiune și a spus că bănuia că telomerii îi vor crește mult mai mult – și a avut dreptate.
tigând modul de prevenire a pierderii masei musculare în spațiu, ceea ce îi afectează pe astronauții de pe Stația Spațială Internațională (ISS).
„Mergem pe Marte, dar va dura 200 de zile pentru a ajunge acolo în cea mai bună fereastră de acasă și de transfer”, a spus Dituri pentru DailyMail.
„Când ajungi acolo vei avea o scădere a masei musculare și nu vei putea vedea prea departe și nu vei fi într-o formă foarte bună și vei avea scăderea densității osoase și vă vom ateriza greu pe o piață redurabilă, pe măsură ce aterizează și se trântește la pământ.
„Cred că poate este o idee proastă și trebuie să ne dăm seama întâi de unele lucruri, dar ăsta sunt doar eu.”
Căminul lui Dituri departe de casă este situat la Jules’ Undersea Lodge din Key Largo.
„Există un televizor, deși chiar nu știu cum să-l pornesc. Am un mic congelator ca într-o cameră de hotel”, a spus el, remarcând totodată că păstrează o ciocolată în „cabană”.
Un mic cuptor cu microunde este pe un raft, singurul lucru care poate fi folosit pentru gătit.
„Orice hotel bun trebuie să aibă o piscină, iar hotelul meu are o piscină mică afară”, a spus Dituri.
Așa intrăm și ieșim din habitat. Așa că atunci când merg la o scufundări cu toate echipamentele mele de scufundări, o iau. Ies din groapă și apoi mă scufund. Așa intră și iese oamenii.
Dituri doarme pe un pat dublu cu un mic pat deasupra, care este aceeași amenajare într-o cameră adiacentă pentru oamenii de știință care îl vizitează.
Dituri și-a găsit pasiunea pentru știință în timp ce a servit ca ofițer de scufundări de saturație în Marina SUA timp de 28 de ani.
După ce s-a retras în 2012 ca și comandant, Dituri s-a înscris la Universitatea din Florida de Sud pentru a-și obține titlul de doctor pentru a afla mai multe despre leziunile traumatice ale creierului.
De asemenea, este un autor publicat
„M-am plictisit în timpul COVID pentru că nu mă lăsau să tratez pacienți în primele două luni, așa că am scris o carte”, a spus Dituri, menționând că este disponibilă pe Amazon.
„Se numește „Secrete în profunzime”. Este vorba despre un băiat italian drăguț din New York care se alătură Marinei și are o grămadă de probleme cu CIA.
În timp ce omul de știință lucrează pentru a găsi un remediu pentru bolile astronauților, îi lipsește și cele trei fiice ale sale, despre care se bucură cu orice șansă.
Fiica sa, Gabrielle, în vârstă de 21 de ani, a absolvit Institutul de Tehnologie din California în luna mai, eveniment la care nu a putut participa.
Sophie, 19 ani, lucrează cu bucurie la un restaurant din South Tampa, Florida, iar Josephine, 27, are un master în psihologie și lucrează în New York City.