OMS, avertisment privind un aliment consumat pe scară largă

de: Anca Lupescu
17 05. 2023

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat un nou ghid privind îndulcitorii de zahăr (NSS), care recomandă să nu se utilizeze pentru a controla greutatea corporală sau pentru a reduce riscul de boli netransmisibile (NCD).

Îndulcitorii fără zahăr, nerecomandați pentru controlul greutății

Recomandarea se bazează pe concluziile unei revizuiri sistematice a dovezilor disponibile, care sugerează că utilizarea îndulcitorilor  nu conferă niciun beneficiu pe termen lung în ceea ce privește reducerea grăsimii corporale la adulți sau copii.

Rezultatele analizei sugerează, de asemenea, că pot exista efecte potențiale nedorite în urma utilizării pe termen lung a acestora, cum ar fi un risc crescut de diabet de tip 2, de boli cardiovasculare și de mortalitate la adulți.

„Înlocuirea zaharurilor libere cu îndulcitori nu ajută la controlul greutății pe termen lung. Oamenii trebuie să ia în considerare alte modalități de a reduce aportul de zaharuri libere, cum ar fi consumul de alimente cu zaharuri naturale, cum ar fi fructele, sau de alimente și băuturi neîndulcite”, spune Francesco Branca, directorul OMS pentru nutriție și siguranță alimentară.

„Oamenii ar trebui să reducă cu totul dulceața din alimentație, începând de la începutul vieții, pentru a-și îmbunătăți sănătatea.”

Recomandarea, aplicată cu excepții

Recomandarea se aplică tuturor persoanelor, cu excepția celor cu diabet preexistent, și include toți îndulcitorii nenutritivi sintetici și naturali sau modificați, care nu sunt clasificați ca zaharuri, care se găsesc în alimentele și băuturile fabricate sau care sunt vânduți ca atare pentru a fi adăugați în alimente și băuturi de către consumatori. Aceștia includ acesulfam K, aspartamul, advantame, ciclamatele, neotame, zaharina, sucraloza, stevia și derivații de stevia.

Recomandarea nu se aplică produselor de îngrijire personală și de igienă care conțin îndulcitor, cum ar fi pasta de dinți, cremele pentru piele și medicamentele, și nici zaharurilor cu conținut scăzut de calorii și alcoolilor din zahăr (polioli), care sunt zaharuri sau derivați ai zahărului care conțin calorii și, prin urmare, nu sunt considerate îndulcitori.

Ghidul OMS privind îndulcitorii face parte dintr-o suită de ghiduri existente și viitoare privind dietele sănătoase, care au ca scop stabilirea unor obiceiuri alimentare sănătoase pe tot parcursul vieții, îmbunătățirea calității dietei și reducerea riscului de boli netransmisibile la nivel mondial.