Omenirea, pe cale să epuizeze rezervele de minerale și metale. Ce resurse naturale sunt în pericol, care este soluția

de: Gabriel Peneș
31 08. 2023

Trăim pe o planetă cu resurse naturale limitate, dar așteptăm mereu creșteri economice infinite. Nu e nevoie să fii economist pentru a-și da seama că este o problemă în acest paradox. Întrebarea este dacă suntem în pericol să epuizăm total anumite resurse de minerale și metale ce sunt fundamentale pentru infrastructura și stilul de viață din secolul 21, precum aurul, fierul, seleniumul și reniul.

Omenirea, pe cale să epuizeze rezervele de minerale și metale

Mai simplu spus, omenirea consumă mineralele mai rapid decât pot fi acestea înlocuite prin procesele natural. Este nevoie de mii, chiar milioane de ani pentru formarea depozitelor de minerale, dar folosim aceste rezerve de parcă ar fi inepuizabile.

După unele estimări – ce sunt, totuși, controversate – pofta noastră de consumare a anumitor metale poate însemna că rezervele se vor epuiza în următorii 50 de ani sau chir mai puțin.

Fierul, de exemplu, este al patrulea cel mai întâlnit element din crusta Pământului, deși o cantitate mare este blocată la adâncimi prea mari, așa că doar o mică proporție din el este accesibil sub formă de minereu de fier.

În 2022, se estima că Pământul deține aproximativ 180 de miliarde de tone metrice de minereu de fier brut, cu un conținut de fier de circa 85 de miliarde de tone metrice. Poate că pare o cantitate uriașă, dar nu va dura la nesfârșit.

Lester Brown, autorul cărții „PLAN B 3.0: Mobilizing to Save Civilization”, a făcut afirmația incredibilă că minereul de fier s-ar putea epuiza înainte de anul 2062. El a mai spus că și rezervele de plumb și de cupru se vor termina în următoarele decenii.

Ce resurse naturale sunt în pericol, care este soluția

„Estimând o creștere anuală de 2% a extracției, datele US Geological Survey (Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite) despre rezervele regenerabile arată că omenirea mai are rezerve de plumb pentru doar 17 ani, 19 ani pentru staniu, 25 pentru cele de cupru, 54 pentru minereul de fier și 68 de ani pentru bauxită”, a scris Brown în lucrarea sa.

Totuși, alte studii au ajuns la concluzia că secătuirea rezervelor de metal se va produce într-un ritm mai scăzut decât estimările lui Brown. O cercetare din 2021 a arătat că principalul metal aflat în pericol să fie exploatat total în următorii 100 de ani este cuprul.

Alte șase resurse sunt pe lista de risc, rezervele lor urmând a fi epuizate într-o perioadă ce se va întinde între 200 și 1000 de ani: indiu, crom, bor, argint, bismut, zinc, nichel, tungsten, staniu, reniu, seleniu și cadmiu.

Alți oameni de știință sunt de părere că epuizarea acestor resurse n-ar trebui să ne țină treji noaptea. Unii consideră chiar că e nevoie doar să zgâriem suprafața Pământului pentru a găsi alte rezerve de minerale.

Marea majoritate a depozitelor de minereuri a fost găsită la o adâncime de doar 300 de metri, dar e evident că acestea pot fi descoperite și la adâncimi mai mari.

Pe măsură ce tehnologiile se vor dezvolta, este posibil să fim capabili să exploatăm și rezervele aflate la mare adâncime.

Totuși, problema este dacă putem să le extragem într-o manieră care să nu dăuneze mediului. În definitiv, mineritul nu este deloc soluția cea mai bună când vine vorba de prezervarea planetei.