Germania confirmă că trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina. Aprobă și exportul blindatelor din țările partenere

de: Anca Lupescu
25 01. 2023

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că se află în discuții cu aliații cu privire la o eventuală furnizare de tancuri grele Ucrainei, dar a avertizat că orice anunț va trebui să vină în paralel cu alții.

Germania vrea să trimită tancuri Ucrainei

Update 25 ianuarie, ora 13.00. Germania tocmai a confirmat că va trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina și că va aproba exportul acestora din țările partenere. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit Berlinul va furniza 14 tancuri de luptă, logistică și muniție.

Update 24 ianuarie, ora 21.57. Germania este pregătită să trimită tancuri Leopard 2 în Ucraina, a relatat marți seara ziarul Der Spiegel, citând surse anonime.

Cancelarul german Olaf Scholz a decis să livreze tancuri de luptă Ucrainei după „luni de dezbateri”, potrivit raportului exclusiv al Der Spiegel.

Aceasta va face parte dintr-un efort mai mare pentru ca aliații să trimită tancuri în Ucraina, a adăugat raportul.

Între timp, administrația Biden finalizează planurile de a trimite tancuri Abrams fabricate în SUA în Ucraina și ar putea face un anunț chiar în această săptămână, potrivit a trei oficiali americani familiarizați cu deliberările.

Un anunț privind tancurile ar putea face parte dintr-o încercare de a ieși din blocajul diplomatic cu Germania, care a indicat SUA săptămâna trecută că nu va trimite tancurile sale Leopard în Ucraina decât dacă SUA sunt de acord să trimită și tancurile sale M1 Abrams.

Între timp, parlamentul german urmează să dezbată în continuare miercuri dimineață problema controversată a posibilei trimiteri de tancuri Leopard în Ucraina.

Armata germană are în posesie 320 de tancuri Leopard 2, dar nu dezvăluie câte ar fi pregătite de luptă, a declarat anterior pentru CNN o purtătoare de cuvânt a Ministerului Apărării.

„Mă gândesc mereu la această situație”, a declarat Scholz, într-un interviu acordat marți redactorului-șef al Bloomberg News, John Micklethwait.

„Întotdeauna acționăm împreună cu aliații și prietenii noștri – nu mergem niciodată singuri”.

Știre inițială: Scholz a fost presat de aliați să trimită la Kiev tancuri grele de luptă Leopard, de fabricație germană, în cazul în care luptele se intensifică în primăvară. Cancelarul a fost criticat pentru prudența sa, deoarece s-a abținut de la furnizarea de arme grele, argumentând că ar risca să-l provoace pe președintele rus Vladimir Putin să escaladeze conflictul din Ucraina.

Cancelarul a obținut un oarecare răgaz la începutul acestei luni, cu un acord de a trimite 40 de vehicule de luptă Marder și un sistem de apărare aeriană Patriot în Ucraina, ca parte a unui anunț comun cu SUA.

Cu toate acestea, solicitările pentru tancuri Leopard mai puternice au continuat.

„Susținem Ucraina atât timp cât este necesar, cu toate mijloacele pe care le putem folosi”, a declarat dl Scholz, adăugând că scopul este de a „evita ca acesta să fie un război între Rusia și Organizația Tratatului Atlanticului de Nord”.

Sâmbătă, Marea Britanie a devenit prima țară care a confirmat că își va trimite tancurile de luptă în Ucraina, iar oficialii europeni care tratează cu Berlinul au declarat că se așteaptă ca Germania să le urmeze exemplul în viitorul apropiat.

Se așteaptă ca guvernul să ia o decizie cu privire la tancuri înainte de o reuniune a înalților oficiali din domeniul apărării din țările aliate, care va avea loc vineri la baza aeriană americană din Ramstein, Germania.

Mișcarea Rusiei

Scholz a subliniat că Rusia trebuie să își retragă trupele din Ucraina pentru ca orice negocieri să aibă loc și că Germania va sprijini Kievul atât timp cât va fi necesar.

„Sunt foarte fericit că președintele ucrainean este pregătit pentru pace„, a declarat Scholz.

„Rusia trebuie să facă ceva ce, din câte vedem, nu este pregătită să facă, iar acest lucru este retragerea trupelor – așteptăm acest lucru.”

De la invadarea Ucrainei de către Rusia anul trecut, cancelarul german a abandonat politica postbelică a Berlinului de a nu trimite arme letale în zonele de luptă și a alocat 100 de miliarde de europentru modernizarea forțelor armate, pe lângă o creștere a cheltuielilor anuale pentru apărare care urmează să atingă anul viitor obiectivul NATO de 2% din PIB.

Guvernul german este în măsură să deblocheze zeci de tancuri Leopard fabricate în Germania pentru Ucraina, ceea ce ar putea spori semnificativ capacitățile Kievului.

Alte douăsprezece țări europene au Leopard în arsenalul lor, dar au nevoie de aprobarea Berlinului înainte de a putea transfera tancurile.