Oglindă, oglinjoară, care e cea mai bogată bancă din țară? Topul băncilor care fac legea în România, aici merită să-ți ții banii

de: Mădălina Bahrim
31 10. 2023

Sectorul bancar românesc are o paletă foarte variată de opțiuni, fiind numeroase instituțiile care sunt prezente pe piața de profil, însă doar câteva fac cu adevărat performanță.

Când vine vorba despre bănci, românii tind să creadă că sunt toate la fel și că pe toate curg banii, la propriu și la figurat, dar nu e chiar așa.

Avem bănci de top, cu active ce ajung la sume colosale și, de asemenea, bănci mici, ale căror rapoarte financiare nu sunt nici pe departe atât de interesante.

E forța Băncii Transilvania doar un mit?

Conform datelor transmise pentru Economedia de Banca Națională a României, cea mai cea mai mare bancă de pe piața din România este nimeni alta decât Banca Transilvania.

Clasamentul de forță e completat, potrivit sursei citate, de Banca Comercială Română, cu o cotă de piață de 13,69% și BRD – Groupe Société Générale, cu 10,17%.

” Banca Transilvania este cea mai mare bancă din sistem, cu o cotă de piață de aproape 20% (19,91%). Grupul cu sediu în Cluj e urmat de Banca Comercială Română, cu o cotă de piață de 13,69% și BRD – Groupe Société Générale, cu 10,17%”, conform analizei respective.

Citește și Salariu de 12.000 de lei în România, fără facultate. Românii nu prea se înghesuie

Românii nu privesc cu ochi buni băncile

Deși afacerile lor sunt stabile chiar și-n vremuri de criză, iar banii în bănci sunt asigurați până la un nivel înalt, de 100.000 de euro/depozit, românii sunt destul de sceptici când vine vorba despre a avea încredere în bănci.

Conform datelor unui studiu IPSOS realizat în 31 de țări, numai 11% dintre românii respondenți au încredere în sistemul bancar. 57% dintre ai noștri nici să n-audă despre bănci, nu le consideră instituții demne de a se bucura de încrederea lor.

Citește și Românii sunt săraci, dar și când pun mâna pe bani habar n-au ce să facă cu ei

Și totuși mulți români își țin banii în depozite

Dacă ne uităm la depozitele rezidenților, ce reprezintă o pondere de 68,8% din totalul depozitelor clienților neguvernamentali, acestea au crescut cu 3,9% din august în septembrie, până la 376,741 miliarde de lei. Față de acum un an, majorarea este nu mai puțin de 21%, în timp ce pragul inflației diminuează procentul cu pricina până la 11,2%.

În ceea ce privește depozitele în lei ale gospodăriilor din România, până și acestea au înregistrat un salt de 2,2% de la o lună la alta și aproximativ 26% de la un an la altul, până la 202,720 miliarde de lei. În termeni reali, saltul anual este de 15,7%.

Citește și Românii cu școală puțină așteptă pomeni de la stat: cine are puțină carte se ajută singur