Obligatoriu în toată România din martie: noi amenzi pentru șoferii români de unde nu te aștepți, s-a schimbat legea

de: Alexandru Puiu
02 02. 2023

Foarte mulți șoferi români uită sau neglijează diverse operațiuni legate de mașina din dotare. Alții uită să-și preschimbe permisul de conducere la timp. Până acum, atâta timp cât nu te prindea poliția în trafic, nu pierdeai nimic în momentul în care îți rezolvai problemele la ghișeu. De acum înainte, situația se va schimba însă radical.

O serie de amenzi de circulație vor putea fi primite din luna martie a acestui an direct de la polițiștii de la înmatriculări. Ei vor putea amenda șoferii care nu-și preschimbă actele în timp util sau nu-și radiază autoturismul în termenul legal. Nepreschimbarea talonului auto când trebuie face și ea subiectul unei amenzi din partea polițiștilor din cadrul serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor. Nu în ultimul rând, cei cu două permise, dintre care unul emis în străinătate, pot fi și ei sancționați financiar, datorită unei ordonanțe oficializate pe 31 ianuarie.

Codul Rutier 2023 vine cu schimbări importante pentru șoferii români

Ordonanța Guvernului 11/2023, ce-și va face simțite efectele în piață din 2 martie 2023, are ca scop armonizarea cadrului legal privind circulația pe drumurile publice. Printre cele mai importante schimbări pe care le introduce este abilitarea ofițerilor și agenților de poliție din cadrul serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor de a constata și sancționa o serie de contravenții.

Conform avocatnet.ro, șoferii români care ajung la înmatriculări sau la permise pot fi amendați pentru:

  • neîndeplinirea obligaţiei de a solicita autorităţii competente, în termenul prevăzut de lege, eliberarea unui nou permis de conducere sau certificat de înmatriculare ori de înregistrare, în cazul în care acestea au fost declarate furate, pierdute, deteriorate sau nu mai corespund din punctul de vedere al formei şi conţinutului celor în vigoare;
  • neîndeplinirea obligaţiilor de preschimbare a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculului şi tractorului agricol sau forestier ori remorcii în cazurile prevăzute de lege;
  • neefectuarea radierii vehiculelor din evidență, în cazurile şi termenele prevăzute de lege;
  • deţinerea simultană a două permise de conducere naţionale, dintre care unul eliberat de o autoritate competentă străină.

Amenzile sunt între 580 și 2900 de lei, în conformitate cu Codul Rutier 2023 actualizat. Aceeași ordonanță introduce și o prevedere legată de certificatele de înmatriculare, după cum urmează: “La cererea proprietarului sau deținătorului mandatat al vehiculului, autoritatea competentă eliberează, pentru situațiile în care se emite un certificat de înmatriculare, o dovadă înlocuitoare a acestuia care atestă înmatricularea vehiculului, valabilă până la emiterea certificatului de înmatriculare, dar nu mai mult de 30 de zile”.