Oamenii de știință au descoperit cel mai vechi creier al unei vertebrate: are peste 319 de milioane de ani

de: Ozana Mazilu
10 02. 2023

Datorită unui ochi atent și norocului, cercetătorii au dat peste un creier despre care se crede că are peste 319 milioane de ani, ceea ce îl face cel mai vechi creier de vertebrate bine conservat descoperit vreodată.

„Aceasta este o descoperire atât de interesantă și neprevăzută”, a declarat pentru CNN Sam Giles de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra și coautor al studiului rezultat, publicat recent în revista Nature.

„A fost atât de neașteptat, încât ne-a luat ceva timp să fim siguri că, de fapt, era un creier”, a continuat ea.

„Pe lângă faptul că este doar o curiozitate de conservare, anatomia creierului din această fosilă are implicații mari pentru înțelegerea noastră a evoluției creierului la pești”.

Cel mai vechi creier al unei vertebrate

Creierul incredibil de vechi a fost găsit prins în craniul fosilizat al unui coccocephalus wildi, o formă carboniferă și timpurie a unui pește cu aripioare. Dar fosila în sine nu este o descoperire nouă – ea a fost, de fapt, descoperită cu peste un secol în urmă, într-o mină de cărbune din Anglia.

Deoarece fosila este singurul exemplu cunoscut al acestui pește, cercetătorii au vrut, pur și simplu, să obțină o imagine mai bună folosind tomografie computerizată (CT) modernă și nedistructivă.

Ei au găsit un „blob neidentificat” misterios, bilateral simetric, care a apărut ca un obiect dens pe imaginea CT. În mod intrigant, adăpostește și spații asemănătoare ventriculilor, filamentelor și nervilor cranieni.

„Avea toate aceste caracteristici și mi-am spus: „Este cu adevărat un creier la care mă uit?”, a declarat autorul principal și paleontologul de la Universitatea din Michigan, Matt Friedman, într-un comunicat de presă.

După ce am mărit pentru o privire mai bună, nu se putea nega că ceea ce avea echipa în posesie era un creier adevărat.

Structura creierului a fost păstrată printr-un proces de fosilizare oarecum comun, care implică formarea de minerale în locul țesutului moale delicat. Cu toate acestea, ca mineralele să se formeze într-un astfel de „detaliu rafinat” este un noroc extraordinar. Giles a declarat pentru CNN că descoperirea este „cel mai vechi creier fosil tridimensional dintre tot ce știm”.