O țară din Europa vrea să trimită arme controversate la Kiev: „Ucrainenii ne cer bombe cu dispersie”

de: Cătălina Burghelea
26 01. 2023

Un stat european s-a oferit să trimită bombe cu dispersie Ucrainei, afirmând că aceste arme controversate, a căror utilizare de către Rusia a fost criticată, ar putea fi utile pe câmpul de luptă. Potrivit unui oficial, care nu a dorit să fie identificat după nume sau ţara de origine, susține că guvernul său a aprobat livrarea şi că urmăreşte aprobarea Germaniei, care a fost implicată în producţia muniţiilor.

Ucraina ar putea primi bombe cu dispersie

Bombele cu dispersie (BASM) sunt alcătuite dintr-un container, asemănător unui obuz, care conţine proiectile explozive de dimensiuni mai mici, adică submuniţii. Cu o precizie foarte redusă, acestea pot lovi foarte mulţi civili.

Utilizarea şi transferul de BASM sunt interzise de Convenţia de la Oslo din 2008, semnată de o mare parte a ţărilor occidentale. Însă Federația Rusă s-a împotrivit, iar ONU a fost alarmată că rușii le-ar putea folosi în zone populate încă de la începutul invadării Ucrainei.

Kievul „trebuie să câştige războiul”

Potrivit oficialului european, aceste arme controversate au devenit mai sofisticate, iar Occidentul trebuie să fie „orientat spre viitor” în sprijinul său pentru Kiev, care ar putea utiliza bombele cu dispersie împotriva avansului trupelor rusești.

„Ucrainenii le cer. Sunt arme legitime. Daunele colaterale nu mai sunt atât de importante. Erau extrem de importante în anii 1940 şi 1950; astăzi sunt destul de gestionabile”, a precizat oficialul în timpul unei vizite la Washington.

„Ruşii au folosit tot felul de arme care sunt de 100 de ori mai rele decât bombele cu dispersie”, a afirmat acesta, asigurând că Ucraina „trebuie să câştige războiul”. Dar obţinerea unei decizii din partea Germaniei ar putea dura, a subliniat el.

Cum ajută Turcia armata ucraineană

La jumătatea lunii ianuarie, Foreign Policy nota că Turcia a început să trimită Ucrainei o formă de bombă cu dispersie proiectată de SUA, lansată de artilerie la sfârșitul anului 2022, după ce Kievul a implorat administrația Biden pentru muniție.

Aliatul NATO a furnizat primele loturi de așa-numite muniții convenționale îmbunătățite cu dublu scop (DPICM) în noiembrie 2022, care au fost realizate în perioada Războiului Rece, în cadrul unui acord de coproducție cu Statele Unite. Armele sunt concepute să distrugă tancurile prin izbucnirea în submuniții mai mici, care pot rămâne pe câmpul de luptă mulți ani, dacă nu explodează imediat. Fiecare rundă împrăștie aproximativ 88 de bombe.

Mișcarea, pe care Ankara a încercat să o păstreze secretă, evidențiază, de asemenea, actul de mare viteză pe care Turcia l-a jucat pe tot parcursul conflictului: sprijinirea Ucrainei cu drone Bayraktar TB2 înarmate, care au ajutat la oprirea asaltului asupra Kievului, și rolul de intermediar diplomatic pentru Națiunile Unite privind exportul de cereale din portul ucrainean Odesa.