O săgeată veche de 3000 de ani i-a uimit pe arheologi. Unde a fost descoperită, de ce este specială

de: Gabriel Peneș
07 10. 2023

Pentru arheologi, găsirea unui obiect cu „vârsta” de milenii este o sărbătoare. Este și cazul specialiștilor care au descoperit o săgeată veche de 3000 de ani, într-o regiune din Norvegia, ce prezintă unele caracteristici absolut remarcabile.

Arheologii au găsit o săgeată veche de 3000 de ani

Oamenii de știință din cadrul proiectului „Secrets of the Ice” au descoperit o săgeată veche de 3000 de ani, ce s-a păstrat în gheață încă din perioada antică. Obiectul prezintă câteva caracteristici remarcabile, precum un cap din cuarțit, fibre ce ajutau la expedierea săgeții cu viteză sporită și o pană elicoidală.

Proiectul este derulat de arheologi care descoperă și salvează artefacte din zona Munților Jotunheimen, din regiunea norvegiană Oppland.

Citește și: Epoca glaciară a nimicit multe populații umane: cine a supraviețuit, cine a dispărut

De-a lungul ultimului deceniu, echipa a recuperat mii de asemenea specimene din ghețarii și peticele de gheață ce se topesc din cauza schimbării climatice.

Pe măsură ce gheața se topește, ies la suprafață tot mai multe informații despre oamenii străvechi care obișnuiau să vâneze și să trăiască în acești munți.

Ce caracteristici speciale are

Deși obiectele dezvăluite de dispariția zonelor de gheață sunt uimitoare și extrem de bine conservate, situație este, totuși, una complicată.

Nu doar din pricina impactului activității umane asupra planetei, dar noile obiecte descoperite se pot deteriora foarte rapid dacă nu sunt găsite în timp util și mutate într-un mediu care să le mențină starea de conservare.

Citește și: ”Publicitate electorală” descoperită în Pompeii. Ce s-a găsit într-o casă din orașul distrus de Vezuviu acum aproape 2000 de ani

Săgeata veche de 3000 de ani a fost descoperită pe 13 septembrie, anul acesta, de Espen Finstad, un arheolog al gheții care monitorizează o zonă recent expusă de topirea gheții.

Conform analizelor făcute de echipă, axul săgeții este făcut din lemn de measteacăn și încă păstrează pana de la capătul ei, ce o ajuta să rămână stabilă în zborul către țintă.

Legătura cu schimbările climatice

Capul obiectului este făcut din cuarțit ce provine, cel mai probabil, din roci nisipoase bogate în cuarț sau din alt tip pietre ce au fost expuse unor temperaturi și presiuni ridicate.

Capul este acoperit cu smoală, obținută probabil din cărbunele rezultat de arderea lemnului de mesteacăn.

Citește și: Piramidele din Egipt, motiv de glume deocheate pentru egiptenii antici. De ce ar fi fost ridicate mărețele monumente, de fapt

„Săgețile cu capete încă atașate nu sunt ceva neobișnuit pentru Epoca de Gheață, fiind prezente în multe situri din regiunile noastre înghețate, dar una atât de veche este o raritate”, a declarat Lars Pilø, conducătorul proiectului Secrets of the Ice, pentru Live Science.

Deși elementele de detaliu au rămas foarte bine conservate, săgeata în sine nu a rămas într-o singură bucată. Se presupune că presiunea gheții sub care s-a aflat atâta vreme a dus la ruperea ei în trei fragmente.