O sabie veche de 3.000 de ani, descoperită recent de arheologi: de ce este unică
O sabie de bronz incredibil de rară, poate chiar unică, și foarte bine conservată, datând din secolul al XIV-lea î.He.n., a fost descoperită în orașul Nördlingen, din Bavaria.
Descoperirea extraordinară a fost făcută odată cu găsirea unui mormânt din epoca bronzului, potrivit unui comunicat al Oficiului de Stat Bavarez pentru Protecția Monumentelor.
Sabia și alte bunuri din bronz au fost găsite în mormântul unui bărbat, al unei femei și al unui copil. Nu se știe dacă cei trei au avut vreo legătură unul cu altul, pe timpul vieții.
„Starea sabiei este excepțională!”, a declarat Mathias Pfeil, șeful Oficiului de Stat Bavarez pentru Conservarea Monumentelor. „O descoperire ca aceasta este foarte rară”, a continuat el.
Sabia descoperită, importantă din punct de vedere istoric
Datarea preliminară plasează sabia la sfârșitul secolului al XIV-lea î.e.n., iar această perioadă este oarecum „săracă” în astfel de descoperiri, ceea ce face sabia cu atât mai importantă.
Cele care au fost găsite în această regiune a Germaniei provin din movile care au fost deschise în mod deliberat în secolul al XIX-lea.
Arma din Epoca Bronzului este atât de bine păstrată încât „aproape că încă strălucește”, se arată în declarație, și are un mâner octogonal ornamentat, care, la fel ca restul sabiei, este făcut din bronz.
Din cauza celor trei milenii care au trecut de când sabia a fost forjată, mânerul i s-a deteriorat și acum are o culoare verde lucioasă.
Forma sa octogonală face descoperirea și mai rară, deoarece numai fierarii pricepuți erau capabili de o astfel de măiestrie.
„Producția de săbii octogonale este complexă deoarece mânerul este turnat peste lamă, adică așa-numita turnare suprapusă. Decorul este realizat cu o incrustație și folosind semne distinctive”, s-a spus, de asemenea, în declarația cu pricina.
Evident, aceasta este o descoperire unică pentru arheologie și ar putea adăuga încă o piesă în puzzle-ul istoriei.