O nouă taxă pentru HoReCa, de la 1 martie 2023. Lovitură pentru patronii de restaurante și cafenele

de: Cătălina Burghelea
01 03. 2023

O nouă taxă intră în vigoare miercuri, 1 martie 2023, și-i vizează pe angajatorii din domeniul HoReCa. Potrivit regulamentului de taxare actualizat, patronii spațiilor amenajate pentru cafenele, restaurante hoteliere, cazinouri, hoteluri sau ai altor spații de cazare în care sunt utilizate opere cinematografice sau alte producții audiovizuale trebuie să scoată bani de astăzi, conform unui act normativ apărut recent.

Taxă nouă pentru restaurante și cafenele

Astfel, plățile pe care companiile din domeniul HoReCa sunt obligate să le facă vor fi efectuate în cadrul contractelor de licență neexclusivă, taxele fiind ușor majorate începând cu 1 martie 2023, potrivit unui act normativ publicat în Monitorul Oficial.

Decizia Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) nr. 36/2023, care intră în vigoare la 1 martie 2023, stabilește majorarea remunerațiilor cuvenite autorilor de opere cinematografice sau alte opere audiovizuale și datorate de cei care dețin unități de alimentație publică și turism.

Legea a intrat în vigoare azi

Românii care dețin restaurante în hoteluri sau cafenele în orașe/stațiuni turistice au următoarele tarife noi:

  • 35 de lei (sau 30 de lei plată anticipată) în cazul spațiilor comerciale cu o suprafață de până la 100 de metri pătrați;
  • 47 de lei (sau 40 de lei plată anticipată) pentru spațiile cu suprafața cuprinsă între 101 mp și 200 mp;
  • 58 de lei (sau 50 de lei plată anticipată) în cazul spațiilor cu suprafața cuprinsă între 201 mp și 500 mp;
  • 70 de lei (sau 60 de lei plată anticipată) pentru spațiile cu suprafața de peste 500 mp.

Ce se întâmplă din 15 martie 2023

De asemenea, începând cu 15 martie 2023, Ordinul ANPC 201/2022 obligă restaurantele, firmele de catering și fast-food-urile din România să specifice detaliile despre declarația nutrițională a fiecărui preparat din meniu, împreună cu alergenii și aditivii prezenți.

Cu alte cuvinte, toate alimentele preparate în bucătăria proprie, fără etichete, vor avea specificate detalii despre declarația nutrițională a fiecărui fel de mâncare din meniu, împreună cu alergenii și aditivii prezenți. Pe scurt, HoReCa este obligată să afișeze declarația nutrițională a fiecărui preparat.

Ce trebuie să apară în meniu:

1. Cantitatea: fiecare ingredient al preparatului trebuie să aibă cantitatea exactă menționată;

2. Aditivii sunt precizați pe lista de ingrediente cu denumirea categoriei, urmată de codul numeric UE sau denumirea specifică;

3. Declarația nutrițională trebuie să cuprindă valoarea sa exprimată în Kj și kcal, cantitățile de grăsimi, acizi grași saturați, glucide (din care zaharuri) și de sare, toate exprimate în grame (g);

4. Componentele cu efect alergen: sunt respectate prevederile Ordinului 163/2021 pentru furnizarea de informaţii privind prezenţa unor substanţe sau produse ce pot cauza alergii sau intoleranţă;

5. Ingredientele provenite din alimente congelate.