O nouă lege pentru toți românii care stau la casă, este complet interzis: ce nu ai voie să faci în curtea ta, mai nou
Majoritatea românilor care stau la casă sunt convinși că pot face ce vor pe terenul lor, în curte. Realitatea este însă un pic mai complicată, iar legislația din România este surprinzător de strictă pe niște detalii aparent nevinovate. Cu alte cuvinte, te poți trezi cu o amendă fabuloasă doar pentru că ai tăiat un copac.
Nucul este un copac foarte popular în curțile românilor. Mulți îl plantează pentru a celebra o nuntă sau nașterea unui copil, dar și pentru a se bucura de fructele sale. S-ar putea însă ca plantarea să nu fie o idee foarte bună, dacă îți place să aduci deseori modificări propriului teren. Nu de alta, dar pe cât de ușor este să-l plantezi, pe atât de complicat este să-l tai, dacă nu vrei să te trezești cu amendă.
Legea din România interzice tăierea nucilor fără autorizație
Dacă te gândești să tai un nuc de pe un teren proprietate personală, merită să ai în vedere că îți trebuie autorizație, iar aceasta nu se obține foarte ușor. În primul rând, trebuie depusă cu cel puțin o lună înainte de momentul în care te gândești să tai copacul, iar aprobarea trebuie să vină de la o serie de specialiști ai direcțiilor teritoriale pentru agricultură doar în urma unei investigații prealabile pe teren.
Pentru a-ți tăia nucul din curte, indiferent dacă vorbim de o persoană fizică sau juridică, ai nevoie de o autorizație de la Direcția pentru Agricultură Județeană. Chiar și așa, s-ar putea să te confrunți cu un refuz dacă arborele nu cade într-una dintre următoarele situații, conform Legii Pomiculturii:
- pomii sunt îmbătrâniţi şi au ramuri uscate în proporţie de 60% din coroană;
- pomii sunt amplasaţi într-un perimetru unde urmează să se construiască obiective de interes naţional sau local;
- pomii sunt amplasaţi pe aliniamentele drumurilor naţionale şi se pune în pericol siguranţa circulaţiei rutiere.
Amenzile pentru tăierea ilegală de nuci sunt între 5000 și 10.000 de lei. Sancțiunile sunt aplicate de echipele de control abilitate din partea Ministerului Agriculturii, Ministerului Economiei și Ministerului Internelor. Ca o notă de subsol, aceeași legislație strică se aplică și în cazul castanilor comestibili.