O femeie din Apuseni a trăit 120 de ani și a ‘îngropat’ cinci soți: impresionanta poveste a Mariei Epure
Se spune că, într-un sat pitoresc din Munții Apuseni, o femeie ar fi ajuns să trăiască timp de 120 de ani.
Această poveste fascinantă provine dintr-un document vechi, numit „protocolul morților”, păstrat cu grijă în arhivele unei parohii ortodoxe, datând din anul 1893.
Protocolul reprezintă o mărturie prețioasă a existenței acestei femei, dar și a vieții sale îndelungate, fără dar și poate.
Maria Epure, probabil cea mai longevivă femeie care a trăit vreodată pe teritoriul României de astăzi
La Arhivele Naționale Alba poți găsi Registrul deceselor înregistrate de la Parohia Ortodoxă Trâmpoiele, o localitate alipită în prezent orașului Zlatna.
Conform informațiilor consemnate în document, „Maria Epure, soția lui Ștefan Epure”, din Trâmpoiele, a încetat din viață în mod natural la data de 26 ianuarie și a fost înmormântată la data de 28 ianuarie 1893, la venerabila vârstă de 120 de ani.
Detaliile cu pricina apar notate în această însemnare istorică ce atestă existența și traiectoria prin viață a femeii din Trâmpoiele.
Conform înregistrărilor, se spune că Maria Epure s-ar fi născut în anul 1753. Pe aceeași pagină, alături de numele său, apar și alți decedați, cu vârste cuprinse între 20 și 80 de ani.
În momentul în care a trecut în neființă, Maria era văduvă, iar pe ultima sută de metri a fost consolată spiritual de către preotul comunității, așa cum era firesc în acele vremuri.
În rubrica alocată observațiilor din document, se menționează că femeia a avut, în total, cinci soți, dintre care numai doi sunt specificați: Dănuț, al treilea soț, și Ștefan, al cincilea soț.
Trebuie menționat că, la acea vreme, nu exista o evidență oficială a deceselor, iar singurele informații disponibile erau scrise în arhivele parohiilor.
Informațiile consemnate în document sunt, ce-i drept, un pic mai greu de verificat, ceea ce face imposibilă determinarea cu certitudine a faptului că femeia a atins, într-adevăr, vârsta de 120 de ani.
Cu toate acestea, mențiunea că a avut cinci soți indică faptul că a trăit cu mult peste vârsta medie a oamenilor din acea perioadă.
Alte exemple remarcabile de oameni care au ajuns la vârste mai mult decât venerabile
Conform datelor oficiale, Dumitru Comănescu (1908 – 2020), un inginer agronom român din București, deține recordul de longevitate în rândul românilor. El ar fi ajuns la impresionanta vârstă de de 111 ani și 219 zile.
Începând cu 28 mai 2020 și până la momentul trecerii sale în neființă, pe 27 iunie 2020, Dumitru Comănescu a fost oficial recunoscut drept cel mai longeviv bărbat în viață, la nivel mondial.
Concluzionând cele de mai sus, putem spune că există informații, chiar dacă neoficiale, care indică posibila longevitate extraordinară femeii din satul aflat în Munții Apuseni, care ar fi trăit timp de 120 de ani, conform acelui document istoric.
În contrast, avem certitudinea că românul cu cea mai îndelungată viață atestată oficial este Dumitru Comănescu, fiind recunoscut drept cel mai longeviv bărbat din lume în anul 2020.
Aceste exemple ne demonstrează că există persoane care reușesc să depășească limitele obișnuite ale longevității umane, reprezentând subiecte interesante și fascinante în studiul istoriei și al vieții umane.
Cea mai longevivă femeie înregistrată de istorie este Jeanne Calment, de origine franceză, născută la 21 februarie 1875 și decedată la 4 august 1997. Ea a trăit 122 de ani și 164 de zile.