O bucată de gheață mai mare decât Groenlanda lipsește din Antarctica. Avertismentul cercetătorilor

de: Ana Anițoiu
13 08. 2023

O bucată de gheață mai mare decât Groenlanda lipsește din Antarctica, iar specialiștii au atras atenția că aceasta este o piesă esențială a puzzle-ului climatic. Experții au explicat care ar putea fi consecințele.

Avertismentul experților referitor la gheața ce lipsește din Antarctica

Este iarna antarctică, o perioadă în care zona de gheață marină plutitoare din jurul continentului ar trebui să se extindă rapid. În acest an, însă, înghețul s-a produs cu încetinitorul. După ce în această vară a atins un nivel minim record de extindere, există acum o zonă de ocean deschis mai mare decât Groenlanda.

Fără gheața din Antarctica, temperaturile globale ar fi mai mari, pentru că suprafața sa albă și strălucitoare acționează ca o oglindă, reflectând energia solară înapoi în spațiu. Acest lucru menține rece Antarctica, și, prin extensie, planeta.

De asemenea, gheața din Antarctica joacă un rol deosebit de important în controlul curenților oceanici și poate acționa ca un tampon care protejează platformele de gheață plutitoare și ghețarii de prăbușire și de creșterea nivelului global al mării.

Gheața din Antarctica și modul în care este afectată de schimbările climatice au fost greu de înțeles, deoarece există mulți factori în joc.

Ghețar din Antarctica (Foto: unsplash.com)

Ce factori influențează gheața din Antarctica

Tiparele vântului, furtunile, curenții oceanici și temperaturile aerului și ale oceanelor – toate influențează cât de mult din apa din jurul Antarcticii este acoperită de gheață și adesea împing și trag în direcții diferite.

Acest lucru înseamnă că poate fi dificil să se facă legătura între comportamentul gheții marine din Antarctica într-un anumit an sau pe parcursul mai multor ani și un singur factor.

Înainte de 2015, tendințele în ceea ce privește creșterea gheții marine în diferite regiuni ale vastului continent se contrabalansau în mare parte una pe cealaltă. Ceea ce este remarcabil la 2023 este că aceste diferențe regionale sunt în mare parte absente.

Unii experți au încercat să evalueze cât de rar ar fi fost acest eveniment dacă nu ar fi fost înregistrate schimbări climatice și au ajuns la „unul care s-ar fi întâmplat o dată la 7,5 milioane de ani”.