Numărul oamenilor tineri care fac cancer, în creștere. Explicația din spatele fenomenului îngrijorător

de: Iulia Kelt
08 09. 2023

Un studiu global care a analizat diagnosticele de cancer la vârste sub 50 de ani a constatat că debutul precoce a crescut cu 79,1%, între 1990 și 2019.

Experți din întreaga lume au folosit date din setul de date Global Burden of Disease din 204 de țări pentru cercetarea lor.

Ei au descoperit că, în timpul perioadei studiate, decesele cauzate de cancer cu debut precoce au crescut cu 27,7 la sută.

Cancerul la sân, cel mai periculos dintre toate, în acest context

Cancerul de sân este tipul de cancer cu debut precoce cu cea mai mare rată de morbiditate, cu o creștere semnificativă în regiunile Asiei, crescând de la 4,9 la 13,1 la 100.000 de persoane în 1990 la 8,7-15,6 la 100.000 în 2019.

„Este de remarcat faptul că incidența cancerului de sân cu debut precoce a crescut și în unele țări fără introducerea screening-ului de rutină, sugerând că modificarea factorilor de reproducere (vârsta mai tânără la menarhe, utilizarea contraceptivelor orale, nuliparitatea, vârsta mai înaintată la prima naștere și niciodată alăptarea), indicatorii fizici (IMC mai mare) și factorii de comportament (inactivitatea fizică și consumul de alcool) în ultimele decenii ar putea să fi contribuit la creșterea incidenței cancerului de sân cu debut precoce”, au explicat cercetătorii.

În concluzie, cât de îngrijorați ar trebui să fim în legătură cu sănătatea noastră? Deși studiul poate suna alarmant, există mulți factori în joc.

„Este important de reținut că această afirmație se bazează mai degrabă pe cifre absolute decât pe rate standardizate în funcție de vârstă, ceea ce înseamnă că aceste cifre nu țin cont de schimbările demografice, cum ar fi creșterea dimensiunii populației sau îmbătrânirea populației”, a declarat profesorul Montserrat García-Closas, de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra.

„Creșterea numărului de decese în această grupă de vârstă a fost considerabil mai mică decât în cazul diagnosticelor”, a adăugat profesorul Dorothy Bennett, profesor de biologie celulară de la Universitatea din Londra.

Cu toate acestea, echipa a subliniat că stilul de viață determină cancerul la persoanele sub 50 de ani.

Factorii de risc alimentar, consumul de alcool și consumul de tutun au fost principalii factori de risc pentru cancerele de top cu debut precoce în 2019”, a scris echipa în lucrare.