4 zile libere de la stat pentru acești români. Cine sunt privilegiații, când vine următoarea minivacanță
Bugetarii din România, pe lângă tichete de vacanță, lipsa unor evaluări regulate pe criterii clare de performanță și salarii generoase, se bucură și de o serie stufoasă de minivacanțe, construite artificial în jurul sărbătorilor legale.
Cea mai recentă minivacanță pentru bugetari a fost de Sfânta Maria, când sărbătoarea a picat într-o zi de marți, dar ziua de luni a fost complementară pentru privilegiații din instituțiile de stat. În teorie, ziua cu pricina ar trebui recuperată într-o formă sau alta, dar nu a fost niciodată clar când sau dacă se întâmplă acest lucru.
România, țara zilelor libere
Nu mai puțin de 15 zile libere de la stat au fost oferite românilor în 2023, dintre care 12 au picat în timpul săptămânii. Primele trei zile libere au fost acordate pe datele de 1 și 2 ianuarie, prima și a doua zi de Anul Nou, și pe 24 ianuarie, când se celebrează Ziua Unirii Principatelor Române.
Au urmat 14 aprilie, Vinerea Mare, 16 și 17 aprilie, prima și a doua zi de Paște. Să nu uităm ziua muncii de 1 mai și 1 iunie – Ziua Copilului. Nu în ultimul rând, pe 4 și 5 iunie s-au sărbătorit prima și a doua zi de Rusalii. Cea mai recentă zi liberă acordată angajaților din România de către autoritățile de la București a fost pe 15 august, de Adormirea Maicii Domnului.
Următoarea minivacanță pentru români constă tot în patru zile și urmează să aibă loc pe 30 noiembrie. La momentul respectiv, se va face pomenirea Sfântului Andrei, o altă sărbătoare legală. Pentru că acea zi este succedată de 1 decembrie – Ziua Națională a României, iar cele două pică în 2023 în zilele de joi și vineri, vorbim din nou de o punte cu weekendul.
În final, înainte de perioada sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou, românii vor avea încă o minivacanță. Ca referință, 25 și 26 decembrie sunt de asemenea zile libere de la stat, la fel și primele zile de după anul nou.