„Nu este corect pentru noi și România”. Președintele Bulgariei a răbufnit la adresa lui Nehammer

de: Cătălina Burghelea
24 01. 2023

Cancelarul austriac Karl Nehammer nu s-a răzgândit în privința extinderii Schengen, după ce a inspectat granița bulgaro-turcă. Premierul Austriei continuă să refuze acceptarea României și Bulgariei în zona de circulație liberă. În schimb, liderul de la Viena intenționează să ceară Uniunii Europene două miliarde de euro, bani cu care guvernul de la Sofia să refacă gardul de la frontiera sa cu Turcia. Declarațiile lui l-au revoltat pe președintele bulgar Rumen Radev, care insistă că cele două țări vecine nu trebuie lăsate în afara spațiului Schengen.

Bulgaria este supărată pe Karl Nehammer

Karl Nehammer, ministrul său de Interne, Gerhard Karner, și președintele Rumen Radev au survolat cu elicopterul frontiera Bulgaria-Turcia. Cu acest prilej, cancelarul austriac a putut să vadă mai bine gardul de la graniță. Dar concluzia oficialului a fost că este nevoie de un zid nou, pentru care va cere bani europeni.

„Aici este păzită frontiera bulgaro-turcă, dar, de fapt, este păzită și frontiera Austriei. Vizita mea de astăzi a avut ca scop să arate Comisiei Europene cât de dificilă este aici paza frontierei europene”, a declarat Karl Nehammer.

Gardul de la granița bulgaro-turcă a fost construit în 2015, însă premierul Austriei susține că nu mai este util, pentru că foarte mulți dintre imigranți reușesc să îl escaladeze, să sape pe sub el și chiar să îl taie.

Rumen Radev insistă pentru aderarea la Schengen

Deși a lăudat eforturile Bulgariei de protejare a frontierei, Nehammer a transmis că această vizită nu îl face să-și schimbe părerea, afirmație care nu i-a picat bine președintelui Rumen Radev.

„Faptul că Schengen nu funcționează deplin în Europa centrală și că între țările din regiune au fost introduse controale nu înseamnă că Bulgaria și România ar trebui să rămână în afara Schengen”, a reacționat el.

Mai mult, liderul de la Sofia nu a pierdut ocazia să bată obrazul lui Nehammer pe tema Schengen, deși nu a acuzat direct Austria: „Noi protejăm frontierele externe ale UE, iar asta chiar mai bine decât o serie de țări care se află în Schengen. Spațiul Schengen întruchipează una dintre cele mai importante valori ale Uniunii Europene. Pe lângă securitate, există dimensiuni economice și de altă natură. Cred că nu este corect ca noi și România să fim în afara Schengen”.

Cancelarul austriac a vizitat granița bulgaro-turcă

Această inspecţie demonstrativă a survenit înainte de summitul extraordinar al UE privind migraţia de luna viitoare. Cu toate că Viena solicită un gard şi mai mulţi bani pentru Frontex, România şi Bulgaria consideră că pot adera la spaţiul Schengen în 2023. Totuși, o dată concretă este greu de pronunțat din cauza alegerilor europene din 2024.

În weekend, cancelarul Karl Nehammer a punctat că Austria continuă să se opună aderării celor două țări vecine la Schengen. Pe de altă parte, acesta a cerut „sprijin deplin pentru Bulgaria şi România şi măsuri concrete din partea Comisiei Europene pentru întărirea protecţiei frontierei externe” a UE.