Nu ai vrea să intri în Cartea Recordurilor cum a reușit Elon Musk: nu mai este cel mai bogat om din lume

de: Andrei Tilimpea
10 01. 2023

CEO-ul Tesla și SpaceX, Elon Musk, a stabilit un nou record mondial Guinness pentru pierderea averii personale.

Omul de afaceri a pierdut aproximativ 180 de miliarde de dolari din noiembrie 2021, se arată în publicație. Conform recordului mondial Guinness, averea este o cifră aproximativă, dar pierderile totale ale lui Musk depășesc cu mult recordul anterior de 58,6 miliarde de dolari, stabilit de investitorul japonez în tehnologie Masayoshi Son în 2000.

Potrivit revistei Forbes, averea netă a lui Elon Musk a scăzut de la un vârf de 320 de miliarde de dolari în 2021 la 138 de miliarde de dolari în ianuarie 2023, din cauza performanței slabe a acțiunilor Tesla.

Mai mult, nenorocirile lui Musk l-au făcut să-și piardă statutul de cea mai bogată persoană din lume în fața lui Bernard Arnault (Franța), fondatorul conglomeratului de produse de lux LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy), care are o avere netă estimată la 190 de miliarde de dolari.

Chiar dacă Musk a pierdut mai mulți bani decât orice om din istorie, el este încă a doua cea mai bogată persoană din lume.

Probleme pentru Tesla

Acțiunile Tesla au fost într-o cădere liberă în ultimele trei luni din cauza preluării Twitter de către Musk și a distragerilor aferente, în mare parte.

Musk a fost distras de preluarea Twitter, o tranzacție care a afectat acțiunile din cauza speculațiilor că ar putea vinde mai multe acțiuni Tesla pentru a menține pe linia de plutire compania de socializare care pierde bani și pentru a-și lua ochii de la conducerea producătorului auto.

Acțiunile companiei producătoare de vehicule electrice au încheiat anul 2022 cu o pierdere de 65%.

Tesla se confruntă cu provocări tot mai mari, inclusiv costuri în creștere, amenințări competitive și riscul ca o recesiune să încetinească cererea. Compania se confruntă, de asemenea, cu o amenințare competitivă din ce în ce mai mare din partea marilor producători de automobile, care urmează să inunde piața cu o serie de vehicule electrice noi în următorii câțiva ani.

În ciuda creșterii în prosperitate, Tesla rămâne cea mai valoroasă companie de automobile din lume, cu o capitalizare de piață cu peste 100 de miliarde de dolari mai mare decât cel mai apropiat concurent al lor, Toyota Motor Corp, General Motors Co., Stellantis NV și Ford Motor Co. la un loc.

În cazul lui Masayoshi Son, a cărui avere netă a scăzut de la un vârf de 78 de miliarde de dolari în februarie 2000 la 19,4 miliarde de dolari în iulie a aceluiași an, valoarea conglomeratului său tehnologic, Softbank, a fost distrusă de prăbușirea dot-com.

În 2000, situația de la Softbank era atât de volatilă încât valoarea netă a lui Son s-a schimbat uneori cu până la 5 miliarde de dolari pe zi.