Noua rovinietă, confirmată oficial: cum se calculează taxa auto pentru toți șoferii din România
Modul de taxare a utilizării drumurilor publice din România se va schimba fundamental începând din 1 ianuarie 2023. Practic, actuala rovinietă va fi împărțită în două taxe distincte: una, ce se va numi tot rovinietă și care se va aplica doar mașinilor „ușoare”, cu o greutate de până în 3,5 tone și TollRo, pentru vehiculele mai grele de 3,5 tone, care se va calcula în funcție de un tarif unitar și de distanța parcursă de acestea.
Noua rovinietă, confirmată oficial
La ora actuală, după cum se știe, toate vehiculele care circulă pe drumurile publice din România sunt obligate să plătească rovinieta, diferențierea la tarifare fiind determinată exclusiv de categoria vehiculului.
Dar, de curând, a fost promulgată legea ce urmează să reglementeze noua taxare a folosirii drumurilor publice. Noua legislație are la bază principiul „poluatorul plătește” și este o consecință a obligațiilor asumate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență, la capitolul „transport sustenabil”, susțin autoritățile.
Astfel, după cum stabilește Legea 226/2023, noul sistem de taxare a folosirii rețelei de drumuri din România se va aplica de la 1 ianuarie 2026. Practic, de atunci, actuala taxă se va împărți în două taxe distincte.
Una se va numi tot rovinietă și se va aplica vehiculelor concepute și construite pentru transportul de persoane sau celor destinate transportului de marfă ce au masa totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone. Cealaltă, TollRo, va fi aplicată vehiculelor mai grele de 3,5 tone și se va calcula în funcție de un tarif unitar și de distanța parcursă de acestea.
Cum se calculează taxa auto pentru toți șoferii din România
Apoi, din 2026 se va schimba și modul de calcul al rovinietei. Concret, conform avocatnet.ro, valoarea rovinietei se va stabili în funcție de:
- categoria vehiculului;
- clasa de emisii poluante (Euro);
- durata de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România.
Durata de utilizare va cuprinde durata de parcurs, precum și durata de staționare. Acum, rovinieta se stabilește doar în funcție de tipul vehiculului (autoturism, vehicul de transport marfa cu masa mai mică de 3,5 tone etc.).
Rovinieta se va aplica în continuare doar în afara localităților. Potrivit legii, „rovinieta se aplică pe rețeaua de drumuri naționale din România, cu excepția sectoarelor de drum național aflate în intravilanul municipiilor între indicatoarele de intrare/ ieșire în/ din acestea”.
O altă schimbare apărută în legătură cu rovinieta este perioada pe care se va putea încheia începând din 2026. Mai precis, rovinieta se va putea încheia pe o zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile și 12 luni. Acum, rovinieta se poate încheia doar pe 7 zile, 30 zile, 90 zile sau 12 luni.
În funcție de perioada pe care se va încheia rovinieta, tariful zilnic nu va putea depăși 9% din tariful pentru 12 luni, tariful pe 10 zile nu va putea depăși 12% din tariful pentru 12 luni, tariful pe 30 de zile nu va putea depăși 19% din tariful pentru 12 luni, iar tariful pe 60 de zile nu va putea depăși 30% din tariful pentru 12 luni.
Rovinieta se va încheia, la fel ca-n prezent, anterior utilizării rețelei de drumuri naționale, iar achitarea și emiterea rovinietei vor putea fi făcute cu cel mult 30 de zile înainte de data de început a valabilității acesteia.
Când va intra în vigoare noul sistem
Categoriile de vehicule și nivelul rovinietei vor trebui aprobate, în următoarea perioadă, prin ordin al ministrului transporturilor și infrastructurii, iar valoarea rovinietei se va stabili în lei.
Valorile tarifelor stabilite în lei, deci și a rovinietei, se vor actualiza anual, în funcție de indicele prețurilor de consum comunicat de către Institutul Național de Statistică pentru anul anterior.
Dacă un șofer nu va putea furniza date privind încadrarea în clasa de emisii poluante, vehiculul va fi încadrat în clasa de emisii Euro 0.
În fine, atunci când se schimbă utilizatorului vehiculului, rovinieta își va păstra valabilitatea. De asemenea, în cazul vehiculelor înmatriculate în România, la atribuirea unui alt număr de înmatriculare, rovinieta își va păstra valabilitatea.
Direcția generală permise de conducere și înmatriculări va asigura Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România (CNAIR) accesul zilnic la datele referitoare la schimbarea numerelor de înmatriculare din Registrul național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate.
Dacă mașina se radiază, utilizatorului i se va returna de către CNAIR, la cererea scrisă a acestuia, contravaloarea rovinietei corespunzătoare perioadei de neutilizare.