Cum au fost evacuați nouă români din Sudan. Mai multe ţări şi-au extras diplomaţii şi cetăţenii, după izbucnirea luptelor
Nouă români au fost evacuați din Sudan, duminică noaptea, cu un zbor organizat de autorităţile franceze până în Djibouti. Mai multe ţări şi-au extras diplomaţii şi cetăţenii din această țară, după ce au izbucnit lupte pentru putere.
Români evacuați din Sudan
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat, luni, că nouă cetățeni români și un membru de familie, cetăţean sudanez, au fost evacuați în urma demersurilor task force-ului interinstituţional convocat de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu la data de 16 aprilie.
Până duminică, și-au înregistrat prezența sau au fost contactaţi de misiunea diplomatică română în vederea evacuării din Sudan 22 de cetăţeni români şi patru membri de familie, cetăţeni sudanezi.
MAE a precizat că activitatea Ambasadei României la Khartoum a fost suspendată în 2021, iar serviciile de asistenţă şi protecţie consulară pentru cetăţenii români din Sudan sunt asigurate de Ambasada României la Addis Abeba, Republica Federală Democratică a Etiopiei.
Mai multe țări și-au evacuat diplomații și cetățenii din Sudan
România se numără printre mai multe țări care și-au evacuat diplomații și cetățenii din Sudan, unde au izbucnit lupte, pe 15 aprilie, între armată și forțe paramilitare rivale.
Statele Unite ale Americii şi Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord au anunţat, duminică, că şi-au scos diplomaţii din Sudan. Franţa, Germania, Italia şi Spania se numără printre celelalte state care au recurs la evacuări.
Autorităţile americane au transmis că au evacuat, duminică dimineaţă, aproape 100 de oameni, cu trei elicoptere Chinook. Ambasada SUA la Khartoum este închisă. Într-un mesaj pe Twitter al ambasadei s-a precizat că deocamdată este riscantă evacuarea cetăţenilor americani care se află în Khartoum, capitala Sudanului.
Regatul Unit a reuşit evacuarea din Sudan a diplomaţilor săi şi a familiilor lor. Opţiunile de evacuare a britanicilor rămaşi în Sudan sunt extrem de limitate, potrivit ministrul britanic de Externe, James Cleverly.
În Franța, președintele Emmanuel Macron a confirmat că un avion care a evacuat cetăţeni francezi şi de alte naţionalităţi, printre care s-au numărat și cetățeni olandezi, a ajuns duminică în Djibouti. Armata germană a anunţat că un prim avion dintr-un total de trei a părăsit Sudanul, cu 101 persoane la bord.
La rândul lor, italienii şi spaniolii şi-au evacuat mai mulţi cetăţeni. Misiunea Spaniei a inclus şi cetăţeni din Argentina, Columbia, Irlanda, Portugalia, Polonia, Mexic, Venezuela şi Sudan. Premierul Canadei, Justin Trudeau, a spus că diplomații canadieni au fost evacuați din Sudan.
Evacuări pe mare
Totodată, peste 150 de oameni, majoritatea cetăţeni ai ţărilor din Golf, dar şi din Egipt, Pakistan şi Canada, au fost evacuaţi pe mare, către portul saudit Jeddah.
Luptele au izbucnit în Khartoum şi în alte părţi din Sudan la data de 15 aprilie, la patru ani după ce dictatorul Omar al-Bashir a fost răsturnat în urma unei revolte populare. Peste 400 de persoane au murit într-o săptămână în confruntările dintre armata sudaneză şi forţele de sprijin rapid (RSF).
Deși armata și forțele de sprijin rapid au organizat împreună o lovitură de stat în 2021, au ajuns la neînţelegeri în timpul negocierilor pentru un plan de formare a unui guvern civil şi de integrare a RSF în forţele armate.