Noua lege a pensiilor, o sursă de stres și bucurie pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă în 2024 cu banii vulnerabililor, dar în 2025
Pensiile românilor vor suferi mai multe schimbări importante în 2024, odată cu punerea în aplicare a modificărilor incluse în noua lege a pensiilor, recent publicată în Monitorul Oficial. Printre ele se numără și majorări semnificative a sumelor de bani primite lunar de către cei mai vulnerabili dintre români.
Din 2024, punctul de pensie va fi înlocuit cu punctul de referință, acesta din urmă aflându-se la baza calcului pensiilor din România. În plus, același punct de referință va fi majorat anual în conformitate cu rata inflației stabilită de INS și rata de majorare a salariului mediu pe economie din țara noastră. Până acolo însă, este bine de știut că pensiile românilor vor crește de la 1 ianuarie 2024 cu 13,8%. Toate pensiile aflate în plată, inclusiv cele speciale, vor beneficia de același procent în plus.
Schimbările de sistemul de pensii, cum sunt afectați pensionarii
Legea 360/2023, supranumită și Legea Pensiilor, introduce mai multe schimbări importante în sistemul de pensii autohton în speranța de a-l face mai sustenabil pe termen lung, aspect improbabil la momentul actual. Modificările se vor resimți parțial în piața din România începând cu ianuarie 2024, urmând ca cele mai multe schimbări să-și facă simțit efectul din septembrie același an.
De anul viitor, se va schimba formula de calcul a pensiilor, începând cu înlocuirea actualului punct de pensie cu un așa numit punct de referință. Până la aplicarea acestei măsuri însă, de la 1 ianuarie, se va majora punctul de pensie cu 13,8% până la 2.032 de lei.
Citește și: Se majorează punctul de pensie, schimbări importante pentru pensionarii români. Mesajul de la Casa de Pensii
Cum se calculează pensiile în 2024
În ceea ce privește modul de calcul și actualizare anuală a punctului de referință, detaliile sunt clare. În luna ianuarie a fiecărui an, se va majora cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, potrivit indicatorilor comunicați pentru anul calendaristic anterior de Institutul Naţional de Statistică. Conform avocatnet.ro, în cazul în care unul dintre indicatorii amintiți are valoare negativă, la stabilirea valorii punctului de referință se va utiliza indicatorul cu valoare pozitivă, iar când toți indicatorii au valori negative, se va păstra ultima valoare a punctului de referință.
Dacă se constată abateri de la regulile de majorare a pensiilor, „autoritățile competente vor lua măsuri corective, prin modificarea cadrului legal, pentru a compensa impactul financiar, în valoare actualizată netă, generat de majorările ad-hoc ale valorii punctului de referință”, după cum e prevăzut în lege.