Noi vouchere pentru români, până la 23.000 de lei pe card: unde se depun cererile, care sunt criteriile

de: Alexandru Puiu
15 05. 2023

Până la 31 mai 2023 se depun cererile, în timp ce banii urmează să fie virați până la 30 iunie pentru românii care se încadrează în cel mai nou proiect de vouchere de la stat derulat de ANPD (Autoritatea Națională – Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități).

Până la 23.000 pe un voucher pot beneficia românii care au nevoie să achiziționeze tehnologie asistivă, cu condiția esențială de a locui în România și a avea o dizabilitate atestată prin certificatul de încadrare în grad de handicap. În plus, persoanele cu pricina trebuie să se încadreze într-una din următoarele situații:

  • șomeri sau persoane inactive în căutarea unui loc de muncă
  • vârsta cuprinsă între 18 ani și până la împlinirea condițiilor de pensionare
  • tineri de peste 18 ani care nu ai împlinit încă vârsta de 30 de ani și urmează o activitate de formare profesională sau se află în sistemul de educație (tineri nonNEETs).

Vouchere de 23.000 pentru români în cadrul proiectului ANPD

Noile vouchere de la ANPD au o valoare de 23.000 de lei și sunt oferite în cadrul proiectului ”Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități”. Cel mai important aspect este că, împreună cu dosarul original, cererile trebuie depuse până la data de 31 mai 2023, urmând ca voucherele să fie emise până cel târziu în data de 30 iunie. Odată eliberate, aceste tichete trebuie utilizate până la 31 august 2023.

Ca referință, tehnologia asistivă include orice obiect, articol de echipament, serviciu sau sistem de produse, inclusiv software, care se utilizează pentru a mări, a menține, a înlocui sau a îmbunătăți capacitățile funcționale ale persoanelor cu dizabilități ori pentru reducerea și compensarea unor deficiențe, limitări de activitate sau restricții de participare.

În mod oficial, argumentului principal din spatele acestei inițiative este asigurarea accesului persoanelor cu dizabilități, în condiții de egalitate cu ceilalți, la mediul fizic, informaţional şi comunicaţional, în vederea creșterii șanselor de ocupare şi a ponderii persoanelor cu dizabilităţi angajate pe piața liberă a muncii, conform Adevărul.ro.