Noi forme de viață descoperite pe Pământ, în premieră. Unde au fost găsite. ”Este un nou ecosistem”
Au fost descoperite noi forme de viață pe Pământ, în premieră. Oamenii de știință au găsit un nou ecosistem într-o peșteră vulcanică din America Centrală, cu ajutorul navei de cercetare Falkor a Institutului Schmidt Ocean (SOI).
Noi forme de viață găsite de cercetători
Nava de cercetare Falkor a Institutului Schmidt Ocean (SOI) a efectuat o expediție de 30 de zile și a adus una dintre cele mai mari descoperiri din cei 46 de ani de studiu al gurilor hidrotermale.
Un robot subacvatic a reușit să răstoarne secțiuni de crustă vulcanică pentru a dezvălui un ecosistem nou pentru știință, plin de viermi, melci și bacterii chimiosintetice care par să se dezvolte în ciuda faptului că trăiesc în apă la 25 de grade Celsius. Acest lucru schimbă modul în care savanții privesc acum fântânile hidrotermale.
„Pe uscat, cunoaștem de mult timp animale care trăiesc în peșteri, iar în ocean animale care trăiesc în nisip și noroi, dar pentru prima dată, oamenii de știință au privit sub izvoarele hidrotermale.
Această descoperire cu adevărat remarcabilă a unui nou ecosistem, ascuns sub un alt ecosistem, oferă noi dovezi că viața există în locuri incredibile.”, a declarat directorul executiv al SOI, doctorul Jyotika Virmani.
Un nou ecosistem
Aceasta este pentru prima dată când se găsește viață sub izvoarele hidrotermale, care sunt izvoare vulcanice fierbinți aflate pe fundul mării. În plus, echipa a găsit dovezi că speciile de la suprafață, cum ar fi viermii tubulari, pot călători de la suprafață folosind lichidul din gurile de ventilație, ceea ce le permite să își extindă aria de răspândire.
Noi izvoare hidrotermale pot apărea atunci când activitatea tectonică determină deplasarea și fisurarea plăcilor de pe scoarța terestră. Aceste fisuri se umplu cu apă de mare care este încălzită de magmă, făcând-o să urce înapoi pe fundul mării.
Printre creaturile care stau la baza acestor ecosisteme se numără viermele tubular, dar rareori au fost găsiți puii săi pe suprafețele gurilor de ventilație hidrotermale. Această descoperire nouă și crucială despre modul în care viermii tubulari se pot deplasa sub suprafața gurilor de ventilație hidrotermală explică într-o oarecare măsură modul în care aceștia colonizează noi habitate.
„Înțelegerea noastră despre viața animală din fântânile hidrotermale de mare adâncime s-a extins foarte mult odată cu această descoperire. Există două habitate dinamice de ventilație. Animalele de la suprafață și cele de sub suprafață prosperă la unison, depinzând de lichidul de ventilație de jos și de oxigenul din apa de mare de sus”, a declarat doctorul Monika Bright de la Universitatea din Viena.
Descoperirea unui nou ecosistem reprezintă un nou considerent în dezbaterea referitoare la siguranța exploatării miniere la mare adâncime. Unii susțin că fundul mării este calea cea mai puțin distructivă atunci când vine vorba despre extragerea de pe planetă a metalelor necesare pentru a alimenta revoluția bateriilor ecologice, dar alții avertizează că mai avem mult până să putem stabili posibilele prejudicii ale săpăturilor în adâncurile marine.