Premierul Ciucă, primele explicații despre măsurile de austeritate care ar urma să intre în vigoare de la 1 mai
Premierul Nicolae Ciucă a făcut, marți, primele declarații despre măsurile care vor fi luate pentru a reduce cheltuielile la buget. Legat de supraimpozitarea veniturilor salariaților cu salariul mai mare decât președintele, premierul a spus că așteaptă o analiză de la Ministerul Finanțelor.
„Ținând cont că niciodată nu am luat o decizie și nu voi lua o decizie pe tot felul de mesaje care au fost transmise. Am nevoie de analize care să confirme situația. Am cerut să mi se prezinte de la Ministerul de Finanțe care sunt toate elementele care pot să stea la baza unei decizii. Deciziile vizează încă o dată reducerea cheltuielilor la bunuri, servicii, reducerea cheltuielilor pe mașini, pe mobilier, cheltuieli care pot să mai aștepte și să ne îndeplinim obiectivele de investiții”, a declarat Nicolae Ciucă, marți, la Iași.
Premierul Nicolae Ciucă a mai explicat faptul că în prezent se analizează cea mai bună soluție pentru a chibzui mai bine bugetul.
„Începând de vineri a fost circulat un document neoficial și în întâlnirea de aseară am solicitat ca aceste aspecte să fie clarificate pentru că nu avem nevoie să inducem motive de panică în rândul populației că vor fi luate măsuri de austeritate. Săptămâna trecută am precizat că în acest moment pe masa guvernului analizăm posibilitatea de a chibzui mai bine bugetul, fără să se facă referire la măsuri de înghețare a salariilor, la măsuri care nu sunt motivate în acest moment”, a mai spus Nicolae Ciucă.
Premierul a mai spus că anunțat că măsurile privind reducerea cheltuielilor vor fi anunțate după 1 mai.
„Nu discutăm despre supraimpozitare, ci despre impozitarea anumitor venituri. Ideea de bază a fost aceea a celor care au salarii mai mari decât președintele țării. Nu am discutat despre salariile din privat. Am discutat cu reprezentanții sindicatelor și le-am spus: vă rog frumos să nu vă luați după zvonuri”, a mai punctat Ciucă.
Potrivit Ministerului Muncii, 30.574 de români au un salariu de bază brut mai mare decât al președintelui României. Nu este prima dată când Marcel Ciolacu susține introducerea impozitului progresiv.
Anterior, Marcel Ciolacu a anunțat că a propus în coaliție impozitarea progresivă a veniturilor angajaților de stat care cumulează pensia cu salariul și care depășesc venitul președintelui României, de 25.000 de lei brut.