Nicolae Ciucă, despre posibilitatea de a prelua Ministerul Dezvoltării după rotativă. „S-a produs absolut involuntar”

de: Ana Anițoiu
23 05. 2023

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat, marți, că nu va prelua Ministerul Dezvoltării după rotativa guvernamentală, în urma căreia liderul PSD Marcel Ciolacu i-ar succeda în funcție.

Nicolae Ciucă, despre posibilitatea de a deveni ministru al Dezvoltării

PNL ar fi cerut ca acest minister să fie preluat de Nicolae Ciucă. Însă, premierul a exclus posibilitatea de a accepta funcția de ministru al Dezvoltării după ce va avea loc rotativa guvernamentală.

„Cred că am menţionat de două ori Ministerul Dezvoltării, uitându-mă la Sebastian Burduja. A fost o chestiune care s-a produs absolut involuntar, pentru că înainte să intru aici un coleg de la presă m-a întrebat dacă mă duc la Ministerul Dezvoltării.

Mi-a rămas undeva acolo, într-un sertăraş. Ei, nu mă duc. În felul ăsta cred că am şi şters chestiunea din memorie”, a spus premierul, care a participat, marți, la ceremonia de semnare a contractelor de finanţare destinate sprijinirii sistemului naţional de cercetare-dezvoltare prin atragerea de resursă umană înalt specializată din străinătate, inclusiv din diaspora ştiinţifică.

117 milioane de euro pentru cercetătorii români din diaspora

Nicolae Ciucă a mai declarat, marți, că sunt semnate contracte în valoare de 117 milioane de euro pentru cercetătorii români din diaspora care vor lucra foarte îndeaproape, în anumite proiecte, cu universităţile și institutele din România.

„Faptul că că reuşim astăzi să semnăm aceste contracte care reprezintă aproximativ 70% din suma totală pe care noi am prevăzut-o în PNRR pentru a sprijini cercetătorii români din diaspora reprezintă dovada faptului că la nivelul Guvernului, dincolo de angajamentele asumate, dincolo de mesaje, de vorbe, iată că reuşim să concretizăm ceea ce ne-am propus pentru a pune în valoare cercetarea românească”, a spus premierul.

„Anul acesta am mărit bugetul pentru cercetare cu 70%. Aveam posibilitatea să alocăm mai mulţi bani, dar din discuţiile pe care le-am avut la minister (..) am înţeles că alocarea nu poate fi acoperită şi cheltuită pentru a avea un randament. Ne-am propus şi este un obiectiv ca anul viitor, cercetarea din România să beneficieze de un procent de 1% din PIB”, a mai spus premierul.